Luni, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Maramureş, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Oradea şi Ilfov şi procurorii D.I.I.C.O.T- Biroul Teritorial Maramureş au efectuat 29 de percheziţii, la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale, specializate în infracţiuni de înşelăciune, fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic, evaziune fiscală spălare de bani, se arată într-un comunicat al IGPR. La activităţi au participat şi poliţişti de la I.P.J. Maramureş şi jandarmi.
În urma percheziţiilor, au fost depistate medicamente fără documente legale de provenienţă (fiind vorba despre produse cu preţuri ridicate, din domeniul oncologic ori hematologic), precum şi importante sume de bani.
„După toate lipsurile, este condamnabil să ne lovim şi de asemenea practici, este condamnabil că cei care ar trebui să ne îngrijească au asemenea comportamente. Rog autorităţile să condamne ferm asemenea practici şi cei vinovaţi să plătească scump. Din păcate disperarea pacienţilor este exploatată de cei care ar trebui să ne protejeze„, a declarat, la România TV, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Cei 14 membri ai grupării, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul farmaceutic, precum şi cadre medicale, s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat având drept scop efectuarea de tranzacţii comerciale ilicite, în vederea prejudicierii bugetului de stat al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, folosind firme interpuse care în realitate nu există şi nu desfăşoară activitate comercială.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012 – 2013, membrii grupării ar fi decontat mai multe tranzacţii fictive, iar, în vederea disimulării provenienţei reale a sumelor, ar fi creat circuite comerciale fictive, prin interpunerea unor firme fantomă, cu sediul în Bucureşti şi în judeţul Bihor.
Tranzacţiile comerciale efectuate ar fi constat atât în achiziţii, cât şi în livrări reciproce de produse farmaceutice, acestea având rolul de a crea mecanismul de spălare a banilor proveniţi din prejudicierea bugetului de stat, care erau împărţiţi între membrii grupării.
Astfel, importante cantităţi de medicamente ar fi fost achiziţionate, fără documente legale de provenienţă, după care ar fi fost introduse în firmele bănuite, pe baza unor acte false, pentru a asigura aparenţa unei evidenţe contabile legale, după care s–ar fi obţinut sume mari de bani, prin decontarea lor la C.N.A.S., folosindu-se în acest sens reţetele fictive.
Stocul medicamentelor respective ar fi fost apoi scos din farmaciile în cauză, fără niciun act justificativ, şi transportat la alţi membri ai grupului infracţional din ţară, pentru a fi reintroduse în circuitul comercial, urmărindu-se decontarea lor, prin aceleaşi metode.
14 persoane vor fi conduse, în baza mandatelor de aducere, la sediul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Maramureş, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale. Cercetările continuă, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. –B.T. Maramureş, pentru probarea întregii activităţi infracţionale.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al DIPI.