Procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud, împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud au efectuat marți nouă percheziţii domiciliare pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane. Anchetatorii au date că suspecţii acţionau în stil mafiot pentru a determina mai mulţi şoferi să transporte persoane în Turcia.
„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015-2016 pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud s-a constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop recrutarea unor persoane de sex masculin, conducători auto, care, prin înşelăciune sau prin ameninţări cu acte de violenţă, i-au determinat să transporte mai mulţi suspecţi, membrii ai grupului, în Turcia”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Procurorii au arătat că printre persoanele traficate se numărau şi copiii minori ai membrilor grupului, care odată ajunşi în Turcia erau obligaţi să cerşească în locuri publice. Mai mult, conducătorii auto recrutaţi, prin inducere în eroare, au fost transferaţi unor grupări infracţionale turceşti. „Din materialul probator administrat în cauză s-a reţinut că membrii grupului infracţional din Turcia le-au determinat pe persoanele vătămate racolate de pe raza judeţului Bistriţa – Năsăud să efectueze transporturi, sub ameninţare, din localitatea Izmir din Turcia până la graniţa vestică a Turciei, transporturi în care se aflau cetăţeni de origine siriană, persoane de sex masculin şi feminin precum şi copii, obţinând în acest fel sume mari de bani„, mai arată procurorii DIICOT în comunicatul citat
Unul dintre șoferii implicați în „afacere” a declarat, pentru Vocea Transilvaniei, că nu a știut ce îl așteaptă în Turcia, dar banii promiși pentru un transport l-au determinat să meargă mai departe. Totul s-a petrecut toamna trecută, a spus acesta. „Când am ajuns în Turcia cu primul transport am văzut că ne așteptau bărbați cu puști Kalașnikov la purtător. Eu recunosc că m-am panicat, dar cumva mi-am putut păstra calmul și am decis să fug de acolo”, a spus șoferul, care a dorit să-și păstreze anonimatul
„Numai eu știu cum am reușit, am avut noroc că am ajuns teafăr acasă. Totul era ca în filme”, a mai adăugat bărbatul.
Procurorii DIICOT au menționat faptul că, ulterior, cetăţenii de origine siriană au fost introduşi ilegal în spaţiul Uniunii Europene, pe ruta Turcia – Grecia – Macedonia – Serbia, prin România sau Ungaria.