Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O Călăraşi şi I.P.J. Călăraşi efectuează 33 de percheziţii domiciliare, precum şi la sediile mai multor societăţi comerciale din municipiul şi judeţul Constanţa – 13 , mun. Bucureşti – 4, mun. Călăraşi – 8 şi judeţele Sibiu -3, Giurgiu -1, Prahova-2, Alba-1 şi Vâlcea –1, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 8 persoane, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili.
Potrivit procurorilor, învinuiţii au constituit un grup infracţional organizat vizând prejudicierea bugetului de stat în modalitatea sustragerii de la plata accizelor aferente operaţiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piaţa internă.
Membrii grupării au achiziţionat cantitatea de peste 11.000 tone motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi. În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele.
Activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul D.J.A.O.V. Călăraşi, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 5 milioane de Euro.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul BCCO Bucureşti, BCCO Alba şi BCCO Constanţa.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI şi DGIPI.
La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi audiate 12 persoane, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză.
Conform unor surse judiciare, citate de MEDIAFAX, între persoanele vizate s-ar afla mai mulţi vameşi, precum şi şeful Vămii Călăraşi, Ion Voicu, astfel că au loc percheziţii şi la locuinţa acestuia, dar şi în birourile Vămii Călăraşi.
Între timp, Sorin Blejnar a fost trimis în instanţă împreună cu alte 22 de persoane, în dosarul „Motorina”. Toţi sunt acuzaţi de DIICOT Braşov de constituirea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Procurorii spun că membrii grupării sprijinite de Blejnar ar fi iniţiat un mecanism finaciar pentru a nu plăti accize şi TVA pentru aproximativ cinci mii de tone de motorină. Astfel, statul a fost prejudiciat cu 22 milioane de lei. Primul termen de judecată e programat pe 10 octombrie.