Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, efectuează joi dimineaţă 38 percheziţii, în Bucureşti și în județele Ilfov, Constanța și Călărași, la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale și la locuințele persoanelor ce coordonează activitatea acestora.
Potrivit România TV, percheziţiile vizează inclusiv firme în care este implicat unul dintre nepoţii lui Gigi Becali, Vasile Geambazi.
Trei firme ale lui Vasile Geambazi, nepotul lui Gigi Becali, sunt vizate în dosarul în care poliţiştii fac joi percheziţii, la societăţi comerciale din domeniile agricol, al construcţiilor şi al comerţului ai căror reprezentanţi sunt suspectaţi de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste cinci milioane de euro, au declarat pentru News.ro surse judiciare.
Potrivit surselor citate, în anchetă sunt vizate firma de sere Leoser, Lider International Mogoşoaia, producător de conserve de legume şi fructe şi compania de vinuri Ostrovit, administratorii acestor societăţi fiind Vasile Geambazi şi Horia Culcescu, nepotul şi, respectiv, finul lui Gigi Becali.
La activități participă aproximativ 100 de polițiști de investigare a criminalității economice, de la investigații criminale și de la transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și de la inspectoratele de poliție județene Ilfov, Constanța și Călarași.
În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea de către reprezentanții unor societăți comerciale, ce și-au desfășurat activitatea în domeniul agricol, al construcțiilor și comerțului, a unor posibile infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor.
Cei în cauză ar fi evidențiat cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori alte operaţiuni fictive.
În fapt, în contabilitatea acestor societăți ar fi fost înregistrate facturi emise de „societăţi-fantomă” (care nu au funcţionat niciodată la sediul declarat, nu au avut angajaţi sau mijloace logistice necesare susţinerii unei activităţi comerciale), precum și documente de plată a contravalorii acestor facturi, cea mai mare parte din sumele de bani achitate fiind retrase ulterior, în numerar, din conturile bancare ale firmelor fantomă.
Vor fi puse în aplicare 47 de mandate de aducere, persoanele în cauză urmând a fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice.
Prejudiciul adus bugetului de stat prin eludarea obligaţiilor fiscale aferente activităţii comerciale desfăşurate a fost estimat la 25 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro).