UPDATE: DNA a anunţat oficial, vineri, că şeful DRPCIV Giurgiu, Mitică Văduva, a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de zece infracţiuni de luare de mită. Acesta cerea între 50 şi 300 de euro pentru înmatricularea maşinilor, programarea candidaţilor sau pentru promovarea acestora la proba practică. De asemenea, a fost reţinut primarul localităţii Valea Dragului, Marin Mototolea, acuzat de patru infracţiuni de complicitare la luare de mită.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 septembrie 2019, a inculpaţilor: Văduva Mitică, comisar de poliţie, şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Giurgiu, sub aspectul săvârşirii a 10 infracţiuni de luare de mită, şi Mototolea Marin, primar al comunei Valea Dragului, judeţul Giurgiu, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de complicitate la luare de mită”, a transmis, vineri, DNA.
Procurorii au precizat că, în perioada 13 mai 2019 – 24 iulie 2019, inculpatul Văduva Mitică ar fi pretins şi primit de la mai multe persoane (intermediari şi candidaţi) diverse sume de bani pentru:
– promovarea unor candidaţi la proba practică din cadrul examenului pentru obţinerea permisului de conducere,
– programarea „peste rând” a candidaţilor la proba practică din cadrul examenului pentru obţinerea permisului de conducere (art. 8 alin. 5 din Ordinul nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, prevede că programarea la proba practică se face în limita locurilor disponibile şi în ordinea solicitării),
– înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme.
„În cazul a patru astfel de programări, ofiţerul de poliţie ar fi primit banii de la inculpatul Mototolea Marin. Din probe a rezultat faptul că inculpatul Văduva Mitică ar fi perceput în mod uzual de la persoanele care făceau intervenţii la el următoarele sume de bani: 50 de euro pentru a programa cu prioritate candidaţi la proba practică, 300 de Euro pentru promovarea probei practice, 100 euro pentru înmatricularea „în regim de urgenţă” a autoturismelor” au mai transmis procurorii.
În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte 11 persoane.
UPDATE: Şeful Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) Giurgiu, dar şi primarul localităţii Valea Drăganului au fost reţinuţi, vineri, în dosarul obţinerii de permise de conducere în mod fraudulos.
Surse judiciare au precizat, vineri, pentru News.ro că şeful DRPCIV Giurgiu a fost reţinut, vineri, în dosarul obţinerii de permise de conducere în mod fraudulos.
De asemenea, a fost reţinut primarul localităţii Valea Drăganului din judeţul Giurgiu, acesta având calitatea de intermediar. Primarul este asociat la o şcoală de şoferi condusă de soţia sa.
Cele două persoane vor fi prezentate magistraţilor cu propunere de arestare prevenivă.
De asemenea, ar putea fi reţinută o a treia persoană, dar măsura nu a fost dispusă deocamdată.
Sursele citate au precizat că banii de la candidaţi erau daţi instructorului auto sau intermediarului, care îi dădea mai departe poliţistului examinator la proba practică.
Deocamdată nu s-a stabilit numărul exact al persoanelor care au dat astfel bani.
Ştirea iniţială:
Şase angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi şapte instructori auto sunt audiaţi, vineri dimineaţă, după ce, joi seară au avut loc percheziţii la Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) Giurgiu.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că, vineri dimineaţă, şase angajaţi ai MAI şi şapte instructori auto sunt audiaţi în curma percheziţiilor pe care DGA şi DNA le-au făcut joi seară la DRPCIV Giurgiu.
„Audierile sunt în curs, încă nu au fost dispuse măsuri, dar urmează să fie dispuse de cărtre anchetatori”, au precizat sursele citate.
Anchetatorii vor stabili, în urma audierilor, faţă de câte persoane vor dispune măsuri legale.
Ofiţeri DGA şi reprezentanţi ai DNA au făcut, joi seară, 26 de percheziţii în Giurgiu, la DRPCIV şi la locuinţele unor poliţişti şi instructori auto, într-un dosar privind obţinerea de permise auto în mod fraudulos.