Perdelele din spitale, adevărate focare de bacterii. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Perdelele care separă paturile pacienţilor din multe spitale şi sunt destinate protejării intimităţii acestora pot, de fapt, pune în pericol sănătatea lor. Adesea sunt purtătoarele unor bacterii rezistente, care pot contamina pacienţii, arată un studiu publicat în SUA.
Iulian Tudor
12 apr. 2019, 15:19
Perdelele din spitale, adevărate focare de bacterii. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Pentru această cercetare, oamenii de ştiinţă au prevalat un total de 1.500 mostre de pe perdele de spital. Rezultatele au indicat că bacterii multirezistente au fost detectate în peste unul din cinci cazuri. În plus, în mod frecvent, pacienţii erau purtătorii aceloraşi bacterii detectate pe perdelele din camerele lor de spital.

Aceşti agenţi patogeni pot supravieţui pe aceste perdele şi pot fi transferaţi către alte suprafeţe sau pacienţi. În măsura în care aceste perdele sunt folosite peste tot, vorbim despre o problemă globală„, a declarat unul dintre autorii studiului, Lona Mody, medic şi cercetătoare la Universitatea din Michigan (SUA).

Rezultatele studiului, care vor fi publicate într-un jurnal medical, vor fi prezentate la Congresul european de microbiologie clinică şi boli infecţioase, care se va desfășura la Amsterdam.

Studiul s-a axat pe şase centre de îngrijire medicală din Michigan. În total, cercetătorii au colectat 1.500 de mostre de pe perdelele prezente în 625 de camere, mai întâi în timpul internării pacienţilor, apoi periodic, până la 6 luni mai târziu, dacă a fost vorba de o internare prelungită. Probele au fost prelevate de pe marginea perdelelor, locul unde acestea sunt cel mai frecvent atinse.

Rezultatele au indicat că 22% dintre aceste probe conţineau bacterii multirezistente. Mai precis, circa 14% dintre acestea au fost contaminate cu enterococi rezistenţi la vancomicină, peste 6% cu bacterii gram-negative şi circa 5% cu stafilococ auriu rezistent la meticilină – toate bacterii care pun în pericol viaţa. În circa 16% din cazuri, pacienţii aveau aceleaşi bacterii ca şi perdelele din camera lor, şi ori de câte ori pacienţii erau purtători de enterococi rezistenţi la vancomicină şi de stafilococi aurii rezistenţi la meticilină, la fel era şi perdeaua din camera lor de spital.

Potrivit studiului, bacteriile au trecut, probabil, de la pacient la perdea, dar inversul este ‘cu siguranţă posibil‘, a indicat Mody pentru AFP. Cercetătoarea consideră însă că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă aceste perdele sunt într-adevăr o sursă de contaminare bacteriană pentru pacienţi. „Se constată din ce în ce mai mult că mediul spitalicesc joacă un rol important în transmiterea agenţilor patogeni”, a adăugat Lona Mody. „Perdelele sunt adesea atinse cu mâinile murdare şi sunt dificil de dezinfectat„, a subliniat medicul. „Practicile variază de la un spital la altul, dar de multe ori aceste perdele se schimbă la şase luni sau când sunt vizibil murdare„, a precizat cercetătoarea.

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Irinel Columbeanu, ajuns la mila prietenilor. Toate speranțele i-au fost spulberate
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Accident rutier! În ce stare este acum Mircea Badea. Anunţul lui Carmen Brumă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Donald Trump promite urmăriri penale în cazul alegerilor frauduloase: Mesaj dur înaintea dezbaterii cu Kamala Harris
MediaFlux
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul președinte
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...