Implementarea proiectului s-a realizat gratuit pe patru ambulanțe ce aparțin Asociației Salvital Hunedoara, care gestionează echipamentele și dotările SMURD în județul Hunedoara, scopul principal urmărit fiind de a crește puterea motorului mașinilor în cazul intervențiilor de urgență.
„Proiectul este o provocare tehnică, deoarece ambulanțele SMURD au un alt regim de funcționare, diferit de toate celelalte mașini. Prin implementarea acestor filtre motorul funcționează mai bine, în sensul că, având un exces de putere, acesta nu mai trebuie turat foarte mult. Altfel spus, nu mai forțăm motorul”, a declarat miercuri pentru AGERPRES inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.
Președintele Asociației Salvital SMURD Hunedoara, Andrei Mihuț, a apreciat modul în care se comportă ambulanțele în trafic, în opinia sa mașinile trebuind să îndeplinească, în primul rând, condiția de a ajunge cât mai repede la locul unei intervenții.
În paralel cu monitorizarea performanțelor motorului, se urmărește o reducere a consumului de carburant pe ambulanțele în funcțiune, filtrele concepute de inginerul din Deva permițând realizarea unor economii de până la 10% în condiții de trafic normal.
„În primul rând, a crescut forța motorului. În ceea ce privește consumul de carburant, suntem într-o fază de evaluare, deoarece filtrele au fost implementate pe mașini doar de câteva luni”, a afirmat Andrei Mihuț.
Datele finale privind eficiența filtrelor vor fi disponibile peste o jumătate de an.
Proiectul realizat de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă va fi prezentat de acesta la viitoarea ediție a Salonului Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii Pro Invent, ce va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 25-27 martie. Salonul este organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca sub egida Ministerului Educației.