Îmbunătăţirea ratingului reprezintă o anticipare a faptului că evoluţia bună din 2013 a indicatorilor macroeconomici va continua, in timp ce riscurile privind cresterea economica si finantarea au scazut datorita redresarii zonei euro.
Agenţia de evaluare financiară a mentinut ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la P-3, considerand ca avansul PIB va fi sustinut de cresterea exporturilor si absorbtia fondurilor europene, deşi consumul intern şi creditarea ar putea ramane sub nivelul anterior crizei in viitorul apropiat, se arata intr-un comunicat al Moody’s.
Ratingul Baa3 se afla la cel mai redus nivel din categoria investment grade.
Potrivit Moody’s, deşi România este dependentă de finanţarea externă, riscurile presupuse de acest fapt sunt atenuate de deficitul bugetar şi nivelul moderat al datoriei publice.
Agentia considera totodata ca accesul Romaniei la finantarea multilaterala reduce riscurile la adresa capacitatii de rambursare a datoriilor externe, care pot fi generate de instabilitatea pietei internationale.
Moody’s a mentinut plafoanele pentru datoriile pe termen lung in valuta, obligatiunile in moneda locala si depozitele bancare la nivelul A3, iar plafonul pentru depozitele pe termen lung in valuta la Baa3.
Plafoanele pentru datoriile si depozitele pe termen scurt in valuta sunt P-2, respectiv P-3.
Agenţia noteaza ca Romania a reusit sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB la sfasitul lui 2012 si la 2,3% din PIB in 2013, in pofida mai multor schimbari de guvern, respectand astfel conditiile convenite cu FMI si UE. Totodată, Moody’s anticipeaza ca reducerea deficitului bugetar va contribui la stabilizarea datoriei publice.
Alţi factori pozitivi menţionaţi de Moody’s sunt reducerea inflaţiei de la 5% la sfarsitul lui 2012 la 1,6% la sfarsitul anului 2013, cresterea exporturilor şi menţinerea importurilor la un nivel scăzut şi, implicit, reducerea deficitului de cont curent de la 4,4% an 2012 la 1,1%.
Pe termen mediu, Moody’s anticipeaza ca Romania va continua sa se apropie de convergenta veniturilor cu cele din tarile mai bogate din UE, datorita salariilor competitive si a unor masuri viitoare de crestere a competitivitatii, iar aceste elemente sustin perspectiva stabila a ratingului.
Moody’s ar putea imbunatati ratingul Romaniei daca va avea loc o accelerare pronuntata a cresterii economice fara agravarea dezechilibrelor macroeconomice, daca riscurile de finantare se vor reduce si daca va avea loc o crestere a eficientei sectorului de stat.
Ratingul ar putea fi redus in schimb daca ar avea loc o inversare a recentei consolidari fiscale, cum ar fi cresterea indatorarii, daca ar avea loc o scadere a competitivitatii sau o inrautatire a balantei de plati.
S&P este singura dintre cele trei mari agentii de rating, incluzand Fitch si Moody’s, care evalueaza Romania cu rating din categoria nerecomandata investitorilor (junk). Calificativul „BB+” se afla cu o singura treapta sub categoria recomandata investitorilor.
Citeşte şi Standard & Poor’s: Economia României, mai stabilă
Moody’s evalueaza Romania cu rating „Baa3”, cu perspectiva negativa, iar Fitch cu „BBB-„, cu perspectiva stabila. Ambele ratinguri sunt pe ultima treapta a categoriei recomandate investitorilor.