PERICOL de inundaţii: Debitele râurilor şi fluviului Dunărea se vor situa peste mediile multianuale, în perioada martie-mai

Debitul fluviului Dunărea, pe sectorul Baziaş, se va situa în general peste mediile multianuale valabile pentru următoarele trei luni, în timp ce pe râuri regimul hidrologic va atinge în general valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, dar va şi depăşi procentul maxim, arată prognoza de specialitate, publicată luni de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Romania TV
05 mart. 2018, 09:26
PERICOL de inundaţii: Debitele râurilor şi fluviului Dunărea se vor situa peste mediile multianuale, în perioada martie-mai

Potrivit hidrologilor, pe râurile interioare, la nivelul lunii martie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 80 şi 100% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100%) pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Buzău, Ialomiţa, Argeş şi pe râurile din Dobrogea, respectiv mai mici (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Motru, Desnăţui, şi pe râurile din bazinul inferior al Oltului. De asemenea, cele mai mici valori (30-50%) se vor înregistra pe râurile din bazinul Bârladului şi pe afluenţii Prutului.

Tot în martie, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă, aglomerări de gheţuri) vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare în prima jumătate a lunii, putând determina în evoluţia lor variaţii semnificative de niveluri pe unele sectoare de râu. În intervalul analizat, sunt posibile creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de apărare pe unele râuri, îndeosebi pe cele din zonele de deal şi munte, din cauza cantităţilor de precipitaţii excedentare prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării.

Prognoza INHGA relevă că, în aprilie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 80 şi 100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Vedea, Argeş, Ialomiţa, pe Siret şi afluenţii săi de dreapta, în bazinele superioare ale Mureşului şi Oltului, pe cursul Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Pe celelalte râuri, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare, cu excepţia râurilor din bazinul Bârladului şi a afluenţilor Prutului, unde vor fi cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare.

La nivelul lunii aprilie, sunt posibile creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de apărare pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter excedentar estimate pentru această lună.

În luna mai 2018, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 şi 80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş superior, Bistriţa, Trotuş, Buzău, Ialomiţa, pe cursul Prutului şi pe râurile din Dobrogea, respectiv mai mici (30-50%) în bazinul Bârladului şi pe afluenţii Prutului.

În acelaşi timp, sunt posibile creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de apărare pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, din cauza precipitaţiilor cu caracter excedentar estimate pentru luna mai. Ca urmare a precipitaţiilor sub formă de aversă, specifice lunii mai, se pot înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, precizează hidrologii.

Conform INHGA, în ceea ce priveşte prognoza pentru fluviul Dunărea, în intervalul martie – mai, pe baza elementelor statistice de medie şi lungă durată, debitul maxim estimat pentru luna martie este de 8.500 mc/s faţă de valoarea medie multianuală de 6.700 mc/s.

În plus, pentru luna aprilie, debitul Dunării la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş) este estimat la 9.500 mc/s, faţă de media lunii respectivă, de 7.900 mc/s.

La nivelul lunii mai, debitul mediu prognozat este de 9.000 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 7.250 mc/s.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană