Statul Islamic şi-a exprimat mai demult intenţia de a fabrica arme de distrugere în masă şi, recent, aceste intenţii au fost publicate în revista sa de propagandă, Dabiq. Oficialităţi ale Apărării din India au sugerat că militanţii Statului Islamic ar fi putut achiziţiona arme nucleare din Pakistan.
Potrivit ministrului de Externe australian, Julie Bishop, chiar şi NATO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la eventuale furturi ale ISIS, de material radioactiv, din diferite centre şi spitale care, în mod normal, se află sub controlul guvernului, potrivit The Independent.
Grupul Australia, din care fac parte 40 de ţări şi care este consacrat interzicerii fabricării şi folosirii acestor arme, s-a reunit la Perth, săptămâna trecută. Când Statul Islamic a trecut prin teritorii din Irak şi Siria, insurgenţii nu au luat numai banii din băncile locale”, a afirmat Julie Bishp, ministrul de Externe al Australiei, pentru publicaţia The Australian. Mai înainte, Bishop îşi exprimase temerile potrivit cărora jihadiştii ar fi dezvoltat arme cu gaze chimice.
Îngrijorările privind evoluţia grupării jihadiste vin pe fondul apropiatei sărbători a Ramadanului, când Statul Islamic va marca, la 29 iunie, primul discurs ţinut în urmă cu un an de liderul grupării, Bakr al-Baghdadi, la Mosul şi primul an de existenţă „oficială” a grupării, când s-a autodeclarat „califat”.
Specialiştii de la Institutul pentru Studii de Război au constatat că gruparea SI este mai activă ca niciodată, iar ei spun că, de obicei, cu prilejul unor asemenea evenimente, gruparea îşi rezervă operaţiuni militare dintre cele mai ample, pentru că acestea coincid cu luna marilor sărbători ale Islamului.