PERICOL ÎN BUZĂU Munţii de zăpadă au început să se topească, oamenii se tem de inundaţii

La Buzău, mormanele de zăpadă au început să se topească, iar primarii şi oamenii din localităţile acoperite de nămeţi de până la cinci metri sunt disperaţi că o altă nenorocire s-ar putea abate asupra lor: inundaţiile.
Romania TV
01 mart. 2012, 16:53
PERICOL ÎN BUZĂU Munţii de zăpadă au început să se topească, oamenii se tem de inundaţii

Zeci de localităţi au fost izolate de nămeţi timp de mai multe săptămâni. Acum, mulţi şefi de administraţii locale din judeţul Buzău spun că inundaţiile în comunele pe care le administrează sunt iminente, având în vedere munţii de zăpadă din preajma drumurilor şi a gospodăriilor.

Primarul localităţii Săgeata, o localitate care până nu de mult a fost izolată sub troiene imense de zăpadă, nu ştie unde şi cu ce să mai care zăpada astfel încât să prevină pe cât posibil apariţia unor inundaţii.

E un risc iminent de producere a inundaţiilor, nu în toate gospodăriile, dar acolo unde zăpada e degajată după drumul judeţean şi unde e zăpadă mare şi în curte, pentru că am atâtea gospodării înghiţite de zăpadă, e risc destul de mare, ce să mai discutăm. Eu lucrez la aceste curţi unde zăpada e cât casa, dar unde să dăm zăpada asta? Înapoi, în drumul judeţean? Unde să o mai car şi cu ce, că n-am forţă tehnică şi nici financiară”, a declarat, luni, Adinas Bădescu, primarul localităţii Săgeata, pentru Mediafax.

Şi în comuna Smeeni, primarul Nicu Năstase se plânge că se luptă cu munţii de zăpadă: „Sunt munţi de zăpadă. Ce să fac eu cu două vole şi cu şapte camioane? Am acţionat prima dată în zonele vulnerabile unde am pericol de inundnaţie, însă nu am suficiente maşini şi unde să duc eu toată marea asta de zăpadă? Dacă vine căldura, nu ştiu ce o sa facem. M-am descurcat eu cu deszăpezirea, dar cu încălzirea şi inundaţiile nu ştiu ce o să fac. N-am suficiente maşini, nu ştiu cum mă voi descurca„.

Luni, prefectul de Buzău, Paul Beganu, le-a cerut primarilor să se gospodărească singuri, susţinând, însă, că, cel puţin în următoarele zece zile, nu se pune problema producerii unor inundaţii în judeţ pentru că vremea nu se va încălzi brusc.

La rândul său, directorul Direcţiei Apele Române Buzău-Ialomiţa, Adriana Petcu, a subliniat că în prezent pe râul Buzău debitul este de 11 metri cubi pe secundă, o valoare care nu pune deocamdată probleme, însă primarii trebuie să recitească „planul de apărare împotriva inundaţiilor”.

Se înregistreză formaţiuni de gheaţă la toate cele 16 staţii hidrometrice, predomină podurile de gheaţă cu grosimi între cinci centimetri la Lopătari şi 40 de centimetri la Comandău. Pe sectoarele montane se înregistrează gheaţă la mal, cum ar fi la Varlaam, Vama Buzău, Bâsca Rozilei şi Nehoiu. Primarii trebuie să recitească planul de apărare împotriva inundaţiilor şi regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă. E necersar să decolmateze şanţurile, rigolele, albiile pentru a nu se înregistra blocaje pe aceste zone şi pentru a nu se produce inundaţii prin blocarea căilor de acces către cursurile de apă. În următoare trei zile sunt condiţii reduse pe râul Buzău şi afluenţi să se înregistreze creşteri de debite şi niveluri. La câmpie, unde stratul e peste medie, dacă nu se asigură calea de acces către cursul de apă se va produce efectul de băltire şi acolo autorităţile trebuie să ia cu precădere măsuri în vederea prevenirii acestor fenomene„, a declarat directorul Direcţiei Apele Române Buzău-Ialomiţa.

Viorel Constantinescu, specialist în structuri de rezistenţă, spune că oamenii din localităţile în care au existat căderi masive de zăpadă s-ar putea trezi cu casele surpate, pericolul fiind nu ca acoperişurile să cadă sub greutatea zăpezii, ci ca pereţii să se surpe din cauza umezelii.

E de aşteptat ca după un asemenea fenomen, cu căderi de zăpadă foarte mari, în zona unor clădiri cu sisteme structurale slabe, gen paiantă, să apară fenomene deosebite în viitorul apropiat. Topirea zăpezii va afecta pereţii, se pot produce fenomene care să însemne colapsul acestor structuri dacă nu se iau măsuri de intervenţie din vreme . E mai puţin probabil să se întâmple un fenomen de colaps la nivelul acoperişurilor, dacă era se întâmpla până acum, însă vor suferi pereţii. Fundaţiile construcţiilor de locuinţe sunt la suprafaţă, va fi o influenţă negativă această topire a zăpezii. E mai rău că mulţi oameni din aceste localităţi sunt în vârstă şi cu posibilităţi materiale şi fizice destul de reduse. Casele vechi din judeţul Buzău vor avea probleme în viitorul apropiat”, a declarat Constantinescu.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Se înregistrează obligatoriu în document. Anunț pentru proprietarii de locuințe din România. Lege în 2025
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Prietenul canibal al lui Nicolae Ceaușescu. Își spunea "președintele Soare”
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. A stabilit data finală, 10 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Pensionarul român cu cea mai mare pensie bazată pe contributivitate încasează peste 108.000 de lei lunar
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari