Pericol uriaş la centrala de la Cernobîl! Reprezentaţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au precizat că sunt extrem de îngrijoraţi privind condiţiile precare sunt în care sunt obligaţi să muncească angajaţii ţinuţi ostatici la centrelale nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie, aflate în prezent sub controlul militarilor ruşi.
După ce au fost atacaţi de armata rusă, la ordinul lui Vladimir Putin, angajaţii celor două centrale nucleare muncesc până la extenuare, în condiţiile în care primesc foarte puţină mâncare. Oficialii AIEA au mai precizat că armata rusă a blocat canale vitale de comunicare la ambele centrale atomo-electrice.
„Sunt extrem de îngrijorat de aceaste evoluţii. Pentru a funcţiona în condiţii de siguranţă, conducerea şi angajaţii trebuie să li se permită să-şi îndeplinească responsabilităţile vitale, fără interferenţe şi presiuni externe, a declarat Rafael Grossi, directorul general al AIEA, conform Daily Mail.
Citeşte şi: AIEA: Un ofiţer rus se află acum la conducerea tehnică a centralei nucleare Zaporojie
Potrivit sursei citate, angajaţii centralei nucleare de la Cernobîl sunt ţinuţi ostatici, fiind nevoiţi să supravieţuiască cu o singură masă pe zi şi dorm doar două ore, în condiţiile în care sunt obligaţi să asigure funcţionarea centralei fără oprire.
Specialiştii au fost sechestraţi în centrală încă din prima zi a invaziei ruse. Aceştia sunt „înfometaţi, epuizaţi şi deprimaţi”, având în vedere că războiul din Ucraina se desfăşoară de 12 zile.
Aproape 100 de angajaţi ai centralei sunt nevoiţi să doarmă pe birouri şi să lucreze continuu pentru a preveni un accident nuclear. În mod normal, la centrală lucrează zilnic aproape 500 de persoane.
„Se confruntă cu o situaţie extrem de dificilă şi sunt înfometaţi, epuizaţi şi deprimaţi. Fără să aibă unde să doarmă şi fără să aibă pături, mulţi dintre ei dorm două până la patru ore pe birouri sau oriunde pot găsi un loc.”, a declarat o sursă apropiată, pentru Daily Mail.
„Rămân fără mâncare şi mănâncă o dată pe zi un terci. Sunt hrăniţi o dată la 24 de ore şi, dacă e suficientă, pot primi o felie de pâine în plus”, a adăugat aceasta.
Mai mult, angajaţii centralei nucleare sunt forţaţi să spargă dulapurile colegilor, în speranţa că vor găsi mâncare, medicamente şi produse de igienă.
Potrivit sursei citate, liderul civic Iuri Fomichev a precizat că situaţia terifiantă reprezintă „un pericol pentru întreaga lume”. La rândul său, primarul localităţii Slavutîci, care a fost construită pentru a adăposti angajaţii centralei după catatrofa de la Cernobîl din 1986, a tras un semnal de alarmă.
„Principalul lucru pe care vrem să-l transmitem este că e o situaţie extrem de periculoasă. Oamenii sunt epuizaţi, atât din punct de vedere emoţional, cât şi fizic”, a afirmat edilul ucrainean.
La nivel mondial există temeri cu privire la producerea unei catastrofe nucleare, în condiţiile în care în care armata rusă continuă să atace centralele atomo-electrice din Ucraina. Autorităţile ucrainene au precizat că forţele ruse au bombardat institutul de fizică din Kharkiv, ce dispune de un reactor nuclear, putând produce oricând un accident nuclear.