Pericolele pe care le punem pe masa de Paște! Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă pentru toți românii: „Risc uriaș de toxiinfecţii alimentare”

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit pe rețelele de socializare despre o problemă întâlnită anual în preajma sărbătorilor, respectiv toxiinfecția alimetară. Specialistul a dezvăluit care sunt alimentele periculoase prezente pe masa de Paște a românilor.
Alina Costache
30 apr. 2024, 18:04
Pericolele pe care le punem pe masa de Paște! Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă pentru toți românii: „Risc uriaș de toxiinfecţii alimentare”
Pericolele pe care le punem pe masa de Paște! Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă pentru toți românii

Pe rețelele sociale, doctorul Tudor Ciuhodaru a emis un avertisment cu privire la obiceiurile de cumpărături ale românilor în preajma sărbătorilor de Paște, dar și asupra modului în care sunt pregătite anumite mâncăruri tradiționale. El a subliniat că ouăle și carnea de miel reprezintă principalele surse de risc pentru toxiinfecții alimentare, subliniind importanța alegerii lor cu grijă. În legătură cu ouăle, medicul a mai atras atenția asupra utilizării vopselelor de calitate scăzută și a vechimii acestora, în special în preparate „sensibile” cum ar fi maioneza.

„Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic. 1. Vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare.

Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar substanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc.  Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare.”, a fost semnalul de alarmă transmis de Tudor Ciuhodaru pe rețelele de socializare.

Citește și: Babka, desertul spectaculos care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. A luat până și locul cozonacului tradițional

Mielul reprezintă un simbol sacru al sărbătorii de Paște în cultura românească, însă trebuie ales cu mare precauție pentru a evita neplăcerile digestive, a avertizat medicul. Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate sunt mai vulnerabile în fața acestui pericol. Prin urmare, este crucial să respecți câteva sfaturi importante atunci când selectezi și pregătești mielul pentru masa de Paște.

„Carnea de miel: are valoare calorică ridicată şi este considerată „toxică” în anumite condiţii. Vorbim de 200 – 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, au conţinut ridicat conţin de fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic, dar şi cantități mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Prin componenta proteică importantă, dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen, dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural.

Problemele survin în special în cazul cărnii de miel, care provine de la un animal cu o greutate sub 10 kg sau cu o vârstă sub 9 săptămâni, din cauza conținutului, modului de preparare și, nu în ultimul rând, a provenienței și conservării. Conținutul ridicat de colagen, bogat în oxipurine, face această carne dificilă de digerat, fiind considerată chiar „toxică”, în special pentru pacienții cu gută, afecțiuni gastrointestinale și hepatorenale, dar nu numai, precizează specialistul.

Tudor Ciuhodaru subliniază, astfel, că este crucial să achiziționezi mielul pentru masa de Paște doar din surse autorizate. Totuși, la fel de important este să incluzi și câteva porții de legume alături de preparatul final, deoarece acest lucru poate influența semnificativ digestia corectă.

„Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilograme şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii. În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite. Conţinutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului până la constipaţie.

Proveninţa şi conservarea corespunzătoare impun verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a copitelor, ce trebuie să fie fără gheare. Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade.”, a încheiat el.

Citește și: Cadouri de Paște în funcție de zodie. Iată cele mai inspirate idei la care poți apela

DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!”
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Capital.ro
România a pierdut o mare și îndrăgită actriță. Era supranumită Sufletul teatrului
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Adevarul
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Cea mai bună zi pentru cumpăra bilet de avion. Planifică-ți înțelept vacanțele
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”
Cancan.ro
Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ordin UE. Se aplică la mașinile pe benzină și motorină. Intră în vigoare în 2025
StirileBZI
Șoferii vor fi nevoiți să susțină din nou examenul auto. Se schimbă permisul de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Târgul de Crăciun din București se deschide pe 29 noiembrie cu activități festive și concerte
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Care este cel mai periculos fel de mâncare!