Pericolele pe care le punem pe masa de Paște! Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă pentru toți românii: „Risc uriaș de toxiinfecţii alimentare”

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit pe rețelele de socializare despre o problemă întâlnită anual în preajma sărbătorilor, respectiv toxiinfecția alimetară. Specialistul a dezvăluit care sunt alimentele periculoase prezente pe masa de Paște a românilor.
Alina Costache
30 apr. 2024, 18:04
Pericolele pe care le punem pe masa de Paște! Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă pentru toți românii: „Risc uriaș de toxiinfecţii alimentare”
Pericolele pe care le punem pe masa de Paște! Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă pentru toți românii

Pe rețelele sociale, doctorul Tudor Ciuhodaru a emis un avertisment cu privire la obiceiurile de cumpărături ale românilor în preajma sărbătorilor de Paște, dar și asupra modului în care sunt pregătite anumite mâncăruri tradiționale. El a subliniat că ouăle și carnea de miel reprezintă principalele surse de risc pentru toxiinfecții alimentare, subliniind importanța alegerii lor cu grijă. În legătură cu ouăle, medicul a mai atras atenția asupra utilizării vopselelor de calitate scăzută și a vechimii acestora, în special în preparate „sensibile” cum ar fi maioneza.

„Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic. 1. Vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare.

Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar substanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc.  Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare.”, a fost semnalul de alarmă transmis de Tudor Ciuhodaru pe rețelele de socializare.

Citește și: Babka, desertul spectaculos care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. A luat până și locul cozonacului tradițional

Mielul reprezintă un simbol sacru al sărbătorii de Paște în cultura românească, însă trebuie ales cu mare precauție pentru a evita neplăcerile digestive, a avertizat medicul. Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate sunt mai vulnerabile în fața acestui pericol. Prin urmare, este crucial să respecți câteva sfaturi importante atunci când selectezi și pregătești mielul pentru masa de Paște.

„Carnea de miel: are valoare calorică ridicată şi este considerată „toxică” în anumite condiţii. Vorbim de 200 – 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, au conţinut ridicat conţin de fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic, dar şi cantități mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Prin componenta proteică importantă, dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen, dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural.

Problemele survin în special în cazul cărnii de miel, care provine de la un animal cu o greutate sub 10 kg sau cu o vârstă sub 9 săptămâni, din cauza conținutului, modului de preparare și, nu în ultimul rând, a provenienței și conservării. Conținutul ridicat de colagen, bogat în oxipurine, face această carne dificilă de digerat, fiind considerată chiar „toxică”, în special pentru pacienții cu gută, afecțiuni gastrointestinale și hepatorenale, dar nu numai, precizează specialistul.

Tudor Ciuhodaru subliniază, astfel, că este crucial să achiziționezi mielul pentru masa de Paște doar din surse autorizate. Totuși, la fel de important este să incluzi și câteva porții de legume alături de preparatul final, deoarece acest lucru poate influența semnificativ digestia corectă.

„Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilograme şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii. În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite. Conţinutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului până la constipaţie.

Proveninţa şi conservarea corespunzătoare impun verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a copitelor, ce trebuie să fie fără gheare. Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade.”, a încheiat el.

Citește și: Cadouri de Paște în funcție de zodie. Iată cele mai inspirate idei la care poți apela

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Capital.ro
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost folosit. Românii n-au știut ce se ascunde în spate: Nu există gesturi gratuite
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Nicuşor Dan avertizează asupra unui posibil eşec al instituţiilor după anularea alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre