Pericolul ascuns din frigider. Toate gospodinele trebuie să știe asta. Raftul în care găsim și 8.000 de bacterii pe centimetrul pătrat!

Frigiderul este considerat una dintre cele mai mari invenții ale tuturor timpurilor. Deși este un spațiu destul de steril, trebuie să știm că există un spațiu în care putem întâlni aproape 8.000 de bacaterii.
Alina Costache
20 dec. 2021, 20:54
Pericolul ascuns din frigider. Toate gospodinele trebuie să știe asta. Raftul în care găsim și 8.000 de bacterii pe centimetrul pătrat!

Pericolul ascuns din frigider. Printre acestea se numără E.coli, salmonela și listeria. Datele unui studiu au demonstrat că mostrele din 30 de sertare pentru legume din frigidere au arătat că acestea conțineau în medie 7.850 de colonii de bacterii pe centimetru pătrat, iar unele dintre acestea aveau chiar și 129.000 de colonii de bacterii pe centimetru pătrat.

Pericolul ascuns din frigider. Toate gospodinele trebuie să știe asta. Raftul în care găsim și 8.000 de bacterii pe centimetrul pătrat!

Recomandarea Comisiei Europene este ca în locurile în care sunt depozitate alimentele numărul bacteriilor să fie între 0 și 10 colonii pe centimetru pătrat.

„Scopul frigiderului este să păstreze alimentele sigure și să minimizeze șansele de creștere a numărului de bacterii și de apariție a mucegaiului, așa că prezența bacteriilor în număr atât de mare este o reală problemă. Unii proprietari de frigidere scot toate alimentele, șterg interiorul, însă curăță sertarele pentru legume separat. Totuși, unele dintre ele nu sunt curățate niciodată, și din această cauză apar problemele”, a declarat Paul McDonnell, de la Microban Europe.

Un frigider este un aparat sau o instalație pentru producerea și menținerea frigului, adică a temperaturii mai joase decât a mediului ambiant, principiu descoperit de Carl von Linde. Se compune de obicei dintr-o incintă izolată termic (un dulap) și răcită de o instalație producătoare de frig, o pompă de căldură care scoate căldura din interior, aducând incinta la temperatură mai mică decât cea a mediului ambiant. Folosirea frigiderelor este larg răspândită în domeniul casnic, fiind folosite în bucătărie pentru conservarea alimentelor. Instalațiile mai mari, folosite în industrie și în alimentația publică sunt cunoscute ca instalații frigorifice.

În frigider, alimentele trebuie aranjate în funcție de tipul acestora. În congelator se pot pune carnea, peștele și legumele congelate. În răcitor, pe rafturile superioare se așază mezelurile și alimentele gătite, în vreme ce legumele și fructele proaspete se spală înainte de introducerea în frigider și se așază pe rafturile inferioare sau în lada special concepută pentru legume și fructe. Ouăle trebuie spălate apoi introduse în compartimentele special concepute pentru acestea. Mezelurile trebuie împachetate înainte de a fi introduse în frigider.

Calitatea recipientelor în care așezi alimentele este foarte importantă pentru păstrarea prospețimii acestora și pentru confortul tău. Este recomandat să nu așezi pe același raft carnea crudă și mâncarea gătită pentru că se pot transmite bacterii care să strice mâncarea. Brânza și produsele lactate trebuie așezate în recipiente de plastic pentru că laptele este un mediu propice înmulțirii bacteriilor.

Lasă spațiu în jurul alimentelor pentru ca aerul rece să circule liber. Este de evitat de asemenea aglomerarea prea mare a frigiderului. Un astfel de frigider se poate transforma într-o adevărată „bombă bacteriologică”. Salata verde, castraveții și strugurii nu trebuie congelate iar fasolea verde, varza, conopida, guliile și spanacul trebuie fierte trei minute înainte de congelare. Cea mai sigură și sănătoasă metodă de dezghețare este ca alimentele să fie lăsate la temperatura frigiderului.

Citește și: Pericolul ascuns aflat în portocale. Această categorie de persoane trebuie să evite consumul acestui fruct!

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Patriarhul Daniel transmite un mesaj de însănătoșire pentru Papa Francisc
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!