Pericolul ascuns din băuturile dulci a fost subiectul cercetării prezentate la Societății americane de nutriție. Cancerul la ficat a fost diagnosticat la 6.200 de pacienţi pe an în Marea Britanie, iar în Australia la 2.800 de persoane. Medicii oncologi avertizează că rata de supravieţuire este scăzută. Aceasta este cuprinsă între 13 şi 20% la cinci ani de la descoperirea maladiei.
În cadrul studiului au fost analizate date 90.000 de femei aflate în postmenopauză, care au participat la Women’s Health Initiative. Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud au analizat starea de sănătate a participanţilor timp de 18 ani.
Potrivit cercetării, aproape 7% dintre femei au raportat că în fiecare zi consumă una sau mai multe porţii de 350 de mililitri de băuturi dulci. Nu mai puţin de 205 de femei au dezvoltat cancer la ficat.
Simptomele lor au fost oboseală, pierderea poftei de mâncare, senzație de rău și mâncărimi ale pielii. Ceea ce este alarmant este faptul că femeile care consumau în fiecare zi băuturi dulci aveau cu 78% mai multe şanse de a face cancer la ficat, comparativ cu cele care nu au consumat deloc sau doar de trei ori pe lună, conform News.ro.
„Descoperirile noastre sugerează că consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este un potențial factor de risc pentru cancerul de ficat.
Dacă constatările noastre sunt confirmate, reducerea consumului de băuturi dulci ar putea servi ca strategie de sănătate publică pentru a reduce povara cancerului hepatic”, a spus Longgang Zhao, autorul principal al studiului.
Îmbolnăvirea se datorează faptului că zahărul crește riscul de obezitate și diabet de tip 2, care la rândul lor sunt factori de risc pentru cancerul hepatic.
Citeşte şi: Alertă medicală: persoanele infectate cu variola maimuței nu au voie să se joace cu animalele
Cancerul hepatic apare şi se dezvoltă la nivelul ficatului. Există mai multe forme de maladii canceroase care pot afecta ficatul şi numerosi factori de risc care predispun la apariţia bolii. Cancerul hepatic este o boala severă, care duce la distrugerea celulelor hepatice. Astfel, acest organ esenţial îşi pierde funcţiile.
Cauze si factori de risc
Cauzele care duc la apariţia formelor de cancer la ficat nu sunt pe deplin cunoscute, însă cazuistica medicală arată că unii factori de risc pot creşte posibilitatea apariţiei acestei afecţiuni.
Cauzele principale care duc la cancer hepatic sunt:
Citeşte şi: Monica Pop, despre lupta cu cancerul de colon: „Supraviețuiesc cu patru operații. Și mai urmează”