Utilizarea inadecvată a telefonului mobil poate avea consecințe grave. În Spania, un tânăr în vârstă de 25 de ani a pierit într-un accident tragic, care a avut loc duminică, 8 octombrie, în urma unei presupuse explozii a telefonului mobil.
Telefonul în cauză era pus la încărcat pe noptiera din apropierea locului în care dormea. Vecinii au sunat la Agenții de Securitate ai Gărzii Civile după ce au auzit explozia, care a și generat un incendiu mic. Focul s-a răspândit rapid, afectând chiar și patul pe care victima dormea.
Pe lângă arsurile grave suferite, victima a fost afectată și de șocul electric, care ar fi cauzat un stop cardiorespirator. Incendiul a fost atât de puternic și devastator, încât, inițial, mulți nu au putut crede că sursa exploziei a fost un simplu telefonul mobil, conform relatărilor de la Diario de Navarra.
Această tragedie a generat extrem de multă agitație în localitatea Bera, unde rudele și prietenii tânărului de origine ecuadoriană s-au adunat la locuința sa de pe strada Alzate. Neputând să intre în casă, aceștia au forțat ușa și geamul și l-au găsit pe tânăr întins pe podea. Agenții de poliție au încercat manevrele de resuscitare până la sosirea medicilor. Cu toate eforturile depuse, tânărul a fost transferat în stare gravă la Spitalul Cruces cu elicopterul medical și, din păcate, a decedat, potrivit informațiilor furnizate de Garda Civilă.
Pompierii din Navarra au intervenit la fața locului pentru a stinge incendiul, care a generat un fum dens în casă. Unitatea de Poliție Judiciară Organică a Gărzii Civile din Navarra efectuează acum investigații pentru a determina cauzele incendiului.
De asemenea, este important de menționat că există ample dovezi că utilizatorii care folosesc telefoanele mobile înainte de culcare sau în timp ce sunt în pat pot avea un somn de proastă calitate sau insuficient, în comparație cu cei care își opresc dispozitivele cu o oră sau două înainte de a se culca.
În plus, lumina emisă de aceste dispozitive poate afecta semnificativ calitatea somnului. Aceasta poate perturba ritmul circadian al organismului, care reglează ciclul somn-veghe. Deși lumina naturală de la soare ne ajută să rămânem treji în timpul zilei, dispozitivele precum smartphone-urile, televizoarele și tabletele emit o lumină care poate interfera cu producția de melatonină, hormonul care ne induce starea de somnolență.