Pericolul ascuns în ţigările electronice. Ce au descoperit autorii unui studiu

Aromele utilizate în ţigările electronice pot afecta negativ vasele de sânge, contribuind ulterior la apariţia unor probleme cardiovasculare, sugerează un studiu efectuat recent în Statele Unite, citat de UPI, potrivit Agerpres.
Romania TV
15 iun. 2018, 11:27
Pericolul ascuns în ţigările electronice. Ce au descoperit autorii unui studiu

Cinci arome testate în laborator au produs leziuni la nivelul funcţiilor cu rol protector al celulelor endoteliale care căptuşesc interiorul vaselor de sânge şi al inimii, a notat una dintre autorii studiului, Jessica Fetterman, profesor-asistent la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston.

Aceste arome – mentol (mentă), acetil-piridină (fum), vanilină (vanilie), aldehidă cinamică (scorţişoară) şi eugenol (trifoi) – au blocat capacitatea celulelor de producere a unui gaz numit oxid nitric, a explicat Fetterman.

„Aceste celulele produc acest gaz atunci când sunt bine şi sănătoase. Acesta reprezintă un factor de protecţie cu o multitudine de funcţii pozitive, precum prevenirea formării cheagurilor de sânge şi inhibarea inflamaţiilor”, a spus specialista. „Am descoperit că celulele pe care le-am tratat cu aceşti aditivi aromatici nu au mai produs acest gaz”, a adăugat ea.

Sporirea procesului inflamator şi reducerea cantităţii de oxid nitric sunt unele dintre primele schimbări precursoare bolilor de inimă, infarcturilor şi accidentelor vasculare cerebrale, a notat Fetterman.

Preşedintele Asociaţiei americane de vaping, Gregory Conley, a declarat că aceste rezultate ”nu schimbă cu nimic” concluziile unor ”organizaţii respectate”, precum Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie (Cancer Research UK) sau Colegiul Regal al Medicilor (Royal College of Physicians) care au declarat că ”posibilele riscuri ale vapingului nu le-ar depăşi nici măcar cu 5% pe cele ale fumatului” ţigărilor cu tutun.

În luna mai, un studiu prezentat în cadrul congresului anual Societatea Americană Toracică (American Thoracic Society) a relevat că aroma aldehidă cinamică inhibă o funcţie-cheie din mecanismul antibacterian al plămânilor.

În cadrul studiului realizat de Fetterman şi colegii săi, celulele endoteliale au fost expuse la nouă arome utilizate în mod obişnuit în ţigările electronice. Celelalte arome testate au fost diacetil (unt), dimetilpirazină (căpşune), acetat de izoamil (banană) şi eucaliptol (efect răcoritor).

Toate cele nouă substanţe chimice au cauzat moartea celulelor în cazul celor mai înalte niveluri de expunere testate, informează UPI. Însă, chiar şi cel mai scăzut nivel de expunere la aromele de vanilie, scorţişoară, trifoi sau fum au afectat producţia de oxid nitric şi au stimulat o substanţă chimică cu rol inflamator numită interleukina 6 (IL-6), acest lucru sugerând că celulele endoteliale sunt în mod special sensibile la aceste arome. Şi dozele mici de mentol au redus cantitatea de oxid nitric, însă în cazul acestora IL-6 a crescut doar în prezenţa unor concentraţii mari.

Dr. Satjit Bhusri, cardiolog la Spitalul Lenox Hill din New York City, a lăudat acest studiu deoarece ”demonstrează în mod cert o asociere directă între inflamaţie şi lezarea vaselor de sânge şi aditivii din ţigările electronice”, însă a notat că studiul efectuat în laborator nu poate dovedi că aceste dispozitive cauzează daune directe utilizatorilor.

Fetterman a fost de acord cu Bhusri şi a menţionat că următorul pas va fi examinarea directă a fumătorilor de ţigări electronice pentru a afla ”cât din aceşti aditivi aromatici ajunge în sânge după ce o persoană utilizează o ţigară electronică”.

Studiul a fost publicat în jurnalul Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'