Pericolul ascuns în uscătoarele de mâini! Reprezentanții Universității din Leeds din Marea Britanie au efectuat un experiment care a demonstrat că în uscătorul de mâini se ascund foarte multe bacterii.
Într-un filmuleț postat pe rețelele de socializare, un cercetător a fost surprins în timp ce colecta mai multe mostre de bacterii. În imaginile respective bărbatul flutură în aer un vas Petri cu care stimulează uscarea mâinilor pentru a colecta diferite mostre de la mai multe uscătoare de mâini.
Probele au fost lăsate la incubat timp de trei zile, pentru a se vedea ce dezvoltă. După trei zile, cercetătorii au descoperit că aparatul în care oamenii își introduc mâinile nu depozitează foarte multe bacterii. În schimb, în uscătorul de mâini clasic de la o benzinărie a fost descoperită o cantitate foarte mare de bacterii.
Chiar dacă acest experiment nu a fost efectuat la scară largă, în urma apariției sale pe rețelele de socializare, foarte mulți oameni au declarat că vor fi mai reticenți în folosirea uscătoarelor de mâini.
And this is EXACTLY why I don’t use hand dryers. You’re welcome. pic.twitter.com/m9PPhbNo4U
— t. (@_blkhoney) July 12, 2022
Un alt studiu efectuat în cadrul Universității din Leeds, din Marea Britanie a demonstrat că uscătorul de mâini reprezintă un pericol pentru că răspândește bacteriile.
Într-un experiment, cercetătorii au contaminat mâinile oamenilor cu o bacterie inofensivă numită Lactobacillus, care nu se găsește în mod normal în toalete. După ce s-au spălat pe mâini, participanții la acest experiment și-au uscat mâinile folosind uscătoarele cu jet, cu aer cald și prosoapele de hârtie. În urma prelevării probelor, s-a descoperit faptul că cantitatea de Lactobacillus din jurul uscătoarelor cu jet de aer s-au dovedit a fi de 4,5 ori mai mare decât în jurul uscătoarelor cu aer cald și cu 27 de ori mai mari decât în jurul prosoapelor de hârtie.
,,Data viitoare când vă uscați mâinile într-o toaletă publică folosind un uscător de mâini electric, este posibil să răspândiți bacterii fără să știți’’, a declarat profesorul Max Wilcox, coordonatorul experimentului.
Un alt studiu efectuat în spitalele din Marea Britanie, Franța și Italia, unde au fost amplasate mai multe uscătoare de mâini cu aer cald și cu jet a demonstrat același lucru și anume că aceste aparate sunt contaminate cu bacterii pe care le răspândesc pe mâinile oamenilor.
„Am găsit mai multe exemple de contaminare bacteriană mai mare pe suprafețe, inclusiv cu bacterii fecale si rezistente la antibiotice, atunci când erau folosite uscătoare cu jet de aer, mai degrabă decât prosoape de hârtie (…)Alegerea metodei de uscare a mâinilor afectează modul în care microbii probabili se pot răspândi și, prin urmare, probabil riscul de infecție (…)De fapt, uscătorul creează un aerosol care contaminează camera de toaletă, inclusiv uscătorul în sine și eventual chiuvetele, podeaua și alte suprafețe, în funcție de designul uscătorului și de locul în care este amplasat. Dacă oamenii ating acele suprafețe, riscă să fie contaminați cu bacterii sau virusuri’’, a declarat profesorul Max Wilcox.