Pericolul din alimentele cumpărate zilnic. Cancerul şi alte boli grave, provocate de mâncarea nesănătoasă. Cât de nocive sunt E-urile

Ai citit eticheta produsului pe care tocmai l-ai cumpărat? Ai verificat perioada de valabilitate? Dar ingredientele? Avem acidifianţi, stabilizatori, îndulcitori, coloranţi, potenţiatori de arome şi multe altele... Dar, ce reprezintă acestea?! Multe dintre aceste ingrediente sunt extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Din cauza E-urilor din alimente ne putem îmbolnăvi de diabet, cancer, boli cardiovasculare sau osteoporoză.
Roxana Gagiu
12 mart. 2017, 08:07
Pericolul din alimentele cumpărate zilnic. Cancerul şi alte boli grave, provocate de mâncarea nesănătoasă. Cât de nocive sunt E-urile

Cu atâtea creme cu arome de fructe, sucuri din concentrate naturale, mezeluri şi alte alimente pe etichetele cărora lista de E-uri este, uneori, mai lungă decât cea a ingredientelor obişnuite folosite pentru prepararea lor, trebuie să fii extrem de atentă dacă vrei ca alimentaţia familiei tale să fie, într-adevăr, sănătoasă. Înainte de a pune un produs în coşul de cumpărături, studiază E-urile pe care le conţine şi încearcă să „decodifici” ce vrea să spună enumerarea de pe etichetă.

„Stabilizatori” sunt substanțe care, adăugate unui produs alimentar, fac posibilă menținerea stării fizico-chimice a acestuia; stabilizatorii includ substanțele care permit menținerea dispersiei omogene a două sau mai multe substanțe nemiscibile într-un produs alimentar, substanțele care stabilizează, conservă sau intensifică culoarea existentă a unui produs alimentar, precum și substanțele care măresc capacitatea de legătură a produsului alimentar, inclusiv formarea de legături încrucișate între proteine permițând legarea bucăților de alimente din alimentele reconstituite.

E476- POLIRICINOLEAT DE POLIGLICERINA, POLIGLICEROL POLIRICINOLEAT– Acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 476 – Poliricinoleat de poliglicerina. Consumul de Poliricinoleat de poliglicerol poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la rinichi

DEXTROZA (GLUCOZA) este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa. Glucoza este folosita ca precursor la sinteza unor substante importante. Amidonul, celuloza si glicogenul sunt polimeri (polizaharide) comuni ai sai. Lactoza – zaharul din lapte, este o dizaharida compusa din glucoza si galactoza. In zaharoza, o alta dizaharida importanta, glucoza este legata de fructoza.Glucoza intra in structura diglucidelor si poliglucidelor. Prin oxidare in ficat se transforma in acid glucuronic, care are un rol important in glucuronoconjugare.

Consumul de dextroza (glucoza) poate cauza:

  • Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)

E 450- Difosfati, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 450 – Difosfati. Consumul de difosfati poate cauza:

  • demineralizarea oaselor
  • osteoporoza
  • dezechilibru la nivelul proceselor metabolice
  • probleme la nivel digestiv

E 330 – acidul citric. Principalul efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

  • Cei mai periculosi aditivi

Printre cele mai periculoase E-uri se numara E102 sau tartrazina, un colorant galben, foarte nociv. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.

Exoticul Sunset yellow sau colorantul galben E110 poate avea efect cancerigen. El se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci.

Colorantul E120 este responsabil pentru provocarea alergiilor.

E124, un colorant rosu care se gaseste in mezeluri este un aditiv toxic, ce produce tumori pe glanda tiroida.

Exista si substante incriminate ca avand o contributie semnificativa la aparitia diferitelor tipuri de cancer.

Printre cele mai persiculoase se numără E131, E123, E142 (colorati), E211 (conservant) interzis in SUA, dar permis la noi. Cel din urma se gaseste in unele bauturi racoritoare, la fel ca E213, E214, E215.

De asemenea, potentiatorii de gust si aroma (rinoglucidele) intra in categoria aditivilor care influenteaza aparitia cancerului, in special la nivelul tractului digestiv, al ficatului, cailor biliare sau al pancreasului.

„Consumatorii care nu se informeaza sau nu evalueaza continutul unor astfel de produse, risca pe termen mediu sau lung sa-si pericliteze starea de sanatate, cei mai predispusi fiind copiii, femeile insarcinate, varstnicii si persoanele cu anumite afectiuni medicale cronice. De aceea, pentru a nu avea probleme de sanatate, va recomand sa verificati calitatea produselor pe care vreti sa le achizitionati prin prisma continutului afisat pe eticheta la sectiunea ingrediente si sa nu va lasati indusi in eroare de anumite mentiuni inselatoare de pe eticheta sau de reclama agresiva”, a precizat Conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei Pro Consumatori.

  • ATENŢIE CÂND CUMPĂRAŢI CIOCOLATĂ

La cumpărarea ciocolatei și a produselor din cacao trebuie să acordați atenție deosebită aspectului ambalajelor (să nu fie deteriorate). Aveți dreptul să refuzați să cumpărați ciocolata și produse din cacao preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită.

Când cumpăraţi ciocolată sau produse din cacao uitaţi-vă atent în lista ingredientelor a coloranților: E110 – galben portocaliu, E104 – galben de chinolina, E122 – Carmoizina, E129 – Rosu allura, E102 – Tartrazina, E124 – Rosu ponceau, pentru care Regulamentul (UE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari impune înscrierea informației suplimentare „poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora”.

La cumpărarea ciocolatei și a produselor din cacao, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/ siguranța unui produs.

Nu cumpărați ciocolata și produse din cacao din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea.

Probabil puțini dintre noi citesc cu atenție ingredientele de pe eticheta gumei de mestecat. Acesta reprezintă unul dintre cele mai toxice produse, iar cei ce îl consumă își expun zilnic, în mod deliberat, organismul la atacul substanțelor prezente în guma de mestecat.

Printre ingredientele de bază ale acetui produs de sinteză se numară coloranții alimentari artificiali, glicerolul, agenții de îngroșare și glazurare – guma de caruba, guma arabică, guma guar, guma Xantan. Acestea sunt substanțe produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteză chimică, traduse în limbajul cotidian drept E-uri.

Pericolul major vine din această combinație de substanțe extrem de periculoasă pentru organismul uman, precum și din partea acizilor produși de bacterii, acizi care au de fapt un efect dăunător asupra smalțului dinților, mai ales după o masă bogată în acizi.

Fără îndoială, există și câteva efecte benefice ale consumului de gumă de mestecat. Cel mai notabil constă în producția unei cantități duble de salivă, o substanță anti-carii. Aceasta acționează ca un „burete” care curăță dinții, îndepărtând acizii periculoși. De asemenea, are în compoziție un PH ușor alcalin, ceea ce determină neutralizarea acizilor.

Însă, aceste efecte benefice sunt „anihilate” atunci când le punem în balanță cu efectele dăunătoare, care creează repercusiuni asupra sănătății noastre.

Acestea sunt riscurile la care vă expuneți atunci când mestecați gumă:

  • Muşchii feţei se deformează, dinții se tocesc iar secreţia salivară se dereglează.
  • Mestecarea gumei mai mult de 20 minute poate duce la probleme gastrointestinale. Principala cauză pot fi îndulcitorii artificiali, precum sorbitolul şi manitolul, dare pot provoca diaree chiar şi la persoanele sănătoase.
  • Îndulcitorii artificiali pot produce tulburări ale sistemului nervos la copiii care mestecă prea multă gumă.
  • E-urile care se găsesc în guma de mestecat – E 320, E 330, E 422 și altele – sunt responsabile de boli ale aparatului bucal sau de creșterea valorii colesterolului.
  • Mestecând gumă, puteți înghiți mercur fără să ştiti, dacă aveţi cumva plombe dentare din amalgam, un aliaj metalic ce conţine argint şi mercur. Unele cercetări arată că guma de mestecat poate extrage mercur din aliaj, ducând la înghiţirea constantă de mici cantităţi din aceste metal periculos.
  • Guma de mestecat poate contribui la desprinderea sau stricarea lucrărilor dentare.F

Vezi si: Eşti dependent de dulciuri? Poţi avea imunitatea scăzută

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Satul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Turiștii străini s-au îndrăgostit de peisajele din zonă și revin aici cu mare drag
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Playtech.ro
Imagini sfâșietoare după înmormântarea Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Ce a apărut la locul de veci
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Ciclonul Pauline lovește România cu forța unui uragan. Vânturi turbate, ninsori abundente 
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii urmează să o primească în plus începând cu luna ianuarie 2025
Cancan.ro
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetățenii români asupra unei greve generale în Italia
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Au anunțat data. KIEVUL a lansat RACHETELE în RUSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android