Pericolul imens din mâncarea reîncălzită. Alimentele care devin cancerigene

Gătitul este un proces de durată și sunt dese situațiile în care timpul sau obsoeala nu îți permite să prepari o masă caldă. Prin urmare, de multe ori ajungi să mănânci mâncare de ieri reîncălzită. Îți explicăm în continuare motivele științifice pentru care nu este bine să mai faci acest lucru, alături de alimentele care devin nocive prin reîncălzire.
Alina Costache
13 ian. 2023, 18:30
Pericolul imens din mâncarea reîncălzită. Alimentele care devin cancerigene

Mâncarea reîncălzită nu este sănătosă. Experții atrag atenția că unele alimente pot deveni un adevărat pericol atunci când sunt reîncălzite. „Iată o regulă de aur pentru reîncălzirea alimentelor – nu reîncălziți niciodată alimentele bogate în proteine”, spune nutriționistul Lokendra Tomar de la Clinica pentru Pierdere în Greutate Delhi.

Și nu doar alimentele bogate în proteine este bine să nu fie reîncălzite. Experții au o listă întreagă de mâncăruri despre care spun că este de preferat să fie mâncate imediat ce au fost gătite, scrie food.ndtv.com.

Legumele bogate în nitrați
Evitați să reîncălziți spanacul sau orice altă legumă cu frunze verzi, morcovul, napii sau țelina. Aceste legume bogate în nitrați, în momentul în care sunt reîncălzite, pot deveni toxice având chiar proprietăți cancerigene. Spanacul conține o cantitate foarte mare de fier, prin urmare încălzirea și reîncălzirea spanacului poate oxida fierul prezent. Oxidarea fierului generează radicali liberi periculoși despre care se știe că provoacă multe boli, inclusiv infertilitate și cancer.

Nu încălziți niciodată carnea de pui și cartofii la microunde! Pericolul uriaș la care vă supuneți dacă faceți asta

Orezul
Poate sună surprinzător dar și orezul face parte din această categorie. Potrivit Foods Standards Agency (FSA) încălzirea orezului poate duce la toxiinfecții alimentare serioase. Acest lucru se datorează prezenței bacteriilor foarte rezistente numite Bacillus Cereus. Căldura ucide aceste bacterii însă produce spori care sunt la fel de toxici. Atunci când orezul este reîncălzit și lăsat afară, la temperatura camerei, sporii se înmulțesc provocând toxiinfecții alimentare grave.

Ouăle
Știm cu toții că ouăle sunt alimente extrem de bogat în proteine. Însă ouăle fierte, de exemplu, pot deveni un adevărat pericol atunci când sunt reîncălzite. Odată ce ați gătit ouăle, mâncați-le imediat! Însă, dacă doriți să le păstrați pentru câteva zile, asigurați-vă că le mâncați reci. Acestea conțin o cantitate mare de azot care poate oxida din cauza reîncălzirii provocând cancer.

Puiul
Puiul fierbinte este absolut delicios. Însă, dacă acesta se răcește, evitați să îl reîncălziți! Compoziția proteică din acest produs se schimbă complet atunci când este scos din frigider și reîncălzit. Acest lucru poate cauza probleme la nivelul sistemului digestiv.

Cartofii
Cartofi sunt delicioși în orice formă. Fie ei prăjiți, fierți, sau copți. Chiar și reîncălziți. Însă nu la fel de sănătoși. Atunci când sunt reîncălziți există șanse mari să producă Clostridium Botulinum (bacteriile care cauzează botulismul). Chiar și atunci când sunt lăsați afară, la temperatura camerei, există șanse ca bacteria să se înmulțească. Cu toate acestea, dacă sunt păstrați la frigider, pericolul este eliminat.

Ciupercile
Experții recomandă consumul ciupercilor imediat ce au fost gătite. Acestea nu trebuie păstrate pentru a fi consumate a doua zi deoarece sunt alimente extrem de bogate în proteine și minerale, care sunt distruse în momentul în care sunt reîncălzite. Acest lucru face ravagii în sistemul nostru digestiv.

Mai mult decât atât încălzirea acestora generează toxine care conțin azot și radicali liberi. În cazul în care totuși doriți să păstrați ciupercile pentru a doua zi, asigurați-vă că le consumați reci.

Sfaturi importante despre gătirea și reîncălzirea mâncării
De ce nu este bine să reîncălzești mâncarea: bacteriile se pot multiplica în vreme fierbinte și umedă, există specii de bacterii care rezistă la căldură, bacteriile se multiplică când sunt expuse la temperaturi de la 5 la 60 grade Celsius, fierberea nu distruge toate bacteriile, iar procesul de gătire/preparare poate introduce bacterii suplimentare.

Alimente care nu trebuie reîncălzite. Nu face această greşeală dacă vrei să mănânci sănătos

Atunci când gărești alimentele corect te asiguri că sunt distruse toate bacteriile nocive; prin consumul alimentelor insuficient preparate termic poți ajunge să dezvolți toxiinfecție alimentară. Iată câteva aspecte importante de urmărit:

  • Mâncarea este suficient de fierbinte – pentru a verifica dacă are o temperatură suficient de mare introdu un cuțit mic în mâncare (verifică dacă este fierbinte în mijloc). În cazul în care gătești o cantitate mare de mâncare, asigură-te că verifici în mai multe locuri deoarece este posibil să nu fie suficient de fierbinte. Termometrele de gătit sunt o modalitate sigură în acest sens; preparatul trebuie să atingă o temperatură de 70 grade Celsius mai mult de 2 minute în partea din mijloc sau cea mai groasă. Un criteriu util este cel al culorii, care se poate modifica prin gătire (în special la carne)
  • Verifică dacă carnea este bine gătită – este important să te asiguri că atât carnea de pui, cât și cea de curcan, porc sau produsele din carne precum burgeri, cârnați și kebab sunt gătite corespunzător. Dacă veriici un burger, cârnat sau o porție de pui sau porc, taie în mijloc și verifică să nu existe carne roz (în mijloc trebuie să fie extrem de fierbinte). Dacă verifici un pui sau altă pasăre gătită în întregime, ciupește cea mai groasă parte a pulpei cu un cuțit curat sau un băț de frigăruie până când iese zeama (trebuie să fie transparentă, fără nuanțe roz sau roșii).
  • Folosește un cuptor cu microunde – microundele fac ca moleculele de apă din alimente să vibreze, ceea ce produce căldură; în acest fel se gătește mâncarea și de aceea cuptorul nu se încinge. Alimentele bogate în apă (fructele și legumele) se gătesc mai rapid, precum și cele bogate în zahăr și grăsime. Metalul reflectă microundele, iar energia trece prin hârtie, plastic și sticlă.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
Habemus Dan! Nicușor Dan este noul președinte al României după numărarea a 100% din voturi: 53,60 – 46,40! Rezultate finale, date oficiale BEC alegeri prezidențiale 2025, turul 2
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu: Se termină! Lovitură după ce George Simion a pierdut alegerile
Playtech.ro
Județul în care Nicușor Dan a obținut un scor record, de peste 90%. Rezultatul este unul fără precedent
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Vladimir Putin extinde una dintre cele mai controversate baze de testare a rachetelor nucleare din epoca post-sovietică
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Creșterile de taxe trebuie evitate! Un consultant fiscal, apel pentru noul guvern
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Pensiile pe luna iunie, livrate cu întârziere. Vești proaste pentru 2.500.000 de pensionari
Cancan.ro
George Simion, PRIMELE declarații după ce a pierdut în fața lui Nicușor Dan: 'Am fost singuri împotriva tuturor'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea artistă pe care România a pierdut-o. A câștigat cele mai mari premii mondiale. Nimeni n-o va înlocui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
VIDEO "Blackout România" Diana Șoșoacă, prima reacție după ce Nicușor Dan a câștigat alegerile
Mihai Voropchievici, Horoscop Runic pana pe 26 mai 2025. Racii vor sustine o mica batalie, Scorpionii se afla pe o pojghita de gheata, Capricornii sunt marii castigatori
MediaFlux
Prima reacție din Rusia privind alegerile din România! Anunț de la Moscova
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul virează bani pe 20 mai. Cine sunt românii care primesc ajutoare