Avertismentul vine de la banca Mondială, care spune că România nu ar face faţă unui seism cu magnitudine mai mare de 7, asta după ce în ultimul secol în ţara noastră s-au întregistrat 13 cutremure majore, care au ucis aproximativ 2.000 de persoane şi au afectat în total un număr de aproximativ 400.000 de cetăţeni.
Daunele produse numai de cutremurul din anul 1977 au depășit valoarea de 1,8 miliarde EUR și au lăsat fără locuință peste 35.000 de români.
Tot în privinţa catastrofelor naturale, o reală problemă pentru ţara noastră sunt şi inundaţiile, care au produs pagube de 20 de ori mai mari decât cutremurele.
În acelaşi timp, Bucureştiul este pe primul loc între capitalele din Uniunea Europeană cu privire la riscul seismic. Cercetarea Băncii Mondiale a indicat că până la 7% dintre locuitorii Bucureștiului ar putea depăși pragul sărăciei dacă regiunea ar fi lovită astăzi de un cutremur moderat. În cadrul unui simpozion intitulat „Bucureşti, capitala seismică europeană”, s-a discutat despre faptul că oraşul este capitala europeană cu cel mai mare risc de cutremur şi cu cea mai mare aglomeraţie urbană aflată în pericol la un asemenea dezastru. Deși un cutremur de tipul celui din 1977 ar produce pagube de peste 5 miliarde de euro (după evaluarea publicată de asociația profesională a asigurătorilor), doar 1,5 miliarde de euro ar fi acoperiți din asigurări.