Pericolul neștiut din borcanul cu miere. Apicultorii români, îngrijorați de situație. ”Cerem măsuri urgente”

Cu siguranță și tu obișnuiești să consumi miere. De obicei, românii mănâncă acest dulce la micul dejun, mai ales pentru că se consideră a fi și foarte sănătos. Totuși, medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă cu privire la acest produs, dar și apicultorii care cer măsuri urgente.
Filip Stan
20 mai 2024, 18:20
Pericolul neștiut din borcanul cu miere. Apicultorii români, îngrijorați de situație. ”Cerem măsuri urgente”

Românii sunt obișnuiți să consume miere, mai ales pentru că de cele mai multe ori s-a considerat a fi sănătoasă pentru organism. Totuși, medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă cu privire la acest produs din import.

Te-ar putea interesa și Mierea de iarbă neagră din Apuseni devine vedetă în România! Poate vindeca orice tip de afecțiune

Dacă nu știai, mierea din import reprezintă un pericol pentru sănătatea ta, și, totodată, o concurență pentru apicultorii român, susțin organizațiile agroalimentare.

Borcanele cu miere contrafăcută, fără nicio valoare nutritivă ajung pe rafturile supermarketurilor la prețuri ”mici”, însă conținutul lor este un adevărat pericol pentru persoanele care le consumă.

„Mierea de salcâm sau de tei este zahăr, sirop de zahăr. Miere la pet din Ucraina. Până ajunge OPC-ul (Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului) să verifice, să testeze și să amendeze(…) durează. Nu zic că nu amendează, dar nu pot fi retrase imediat cum apar. Omul cumpără, se duce acasă și vede că a luat zahăr caramelizat în loc de miere de albine. Noi am cerut, recent, Comisiei Europene să nu ne mai „sacrifice”, pentru că vom ieși să protestăm. Să termine cu importurile astea, dacă nu se ține calitate. Cerem măsuri urgente”, a declarat Constantin Pavel, apicultor, membru activ în Asociația Crescătorilor de Albine, conform Ziare.com.

Mai mult decât atât, președintele Federației PRO AGRO, Ionel Arion, spune că mierea este unul dintre cele mai falsificate produse alimentare.

Din nefericire, cantitatea de miere care nu respectă standardele sanitar-veterinare, fiind contrafăcută, ajunge în România din țări ca Ucraina, China sau Vietnam.

„Ne confruntăm cu aceste alimente contrafăcute. Se vinde sirop de zahăr, melasă, din China, Ucraina, Vietnam. Dar sunt mult mai multe produse falsificate, nu doar mierea. Din acest motiv noi am făcut propuneri la ANPC pentru etichetarea corectă a produselor, pentru că este necesar să știm ce consumăm”, a menționat președintele PRO AGRO, Ionel Arion.

Potrivit datelor Comisiei Europene, cantitatea de miere exportată de Ucraina a crescut gradual în ultimii ani, însă o eventuală restricționare a importurilor din Ucraina, ar da „liber” importurilor din China, statul catalogat cel mai mare producător de miere din lume.

Astfel că, interzicerea totală nu ar fi soluția, ci verificarea trasabilității la vamă sau limitarea importurilor, susțin reprezentanții apicultorilor din România.

În primele trei luni ale anului 2024 au crescut față de același interval al anului precedent, dar diferența nu este semnificativă față de 2023.

Anul acesta în lunile ianuarie-martie, au intrat în țară 919 tone de miere ucraineană, iar anul trecut, 650 de tone.

Astfel, rezultă o creștere de 269 de tone, în primul trimestru al anului 2024.

La raft, un borcan de 800 ml cu miere polifloră se vinde la 9 – 15 lei, ceea ce este imposibil să reflecte costul real al unui produs de calitate, așa cum se întâmplă în cazul mierii autohtone, pentru care apiculturii plătesc sute de euro doar pentru testarea produsului, lucru care se reflectă în prețul final, cel pe care îl plătește consumatorul final, spun reprezentanții apicultorilor din România.

Astfel, pentru a combate fenomenul „mierii falsificate” ar fi necesar să se interzică vânzarea sortimentelor de „miere” din mai multe țări, deoarece vameșii nu pot urmări trasabilitatea.

Mai mult decât atât, ar fi necesară includerea mierii autohtone în programe alimentare, spun oficialii asociației.

”Nu cred că este doar zahăr”

Printre altele, ar fi necesară includerea mierii autohtone în programe alimentare, așa cum s-a tot promis, spun oficialii asociației crescătorilor de albine.

Nutriționista Adela Tudor spune că mierea din comerț este ”un pericol ascuns”.

„Nu cred că este doar zahăr, sirop de zahăr, pot fi mai multe ingrediente care să simuleze componența mierii de albine. La prima vedere, poate nu ne dăm seama. Dar zahărul înghițit pe post de miere are efectul invers al consumului de miere: diabet, colesterol, risc de boli cardiovasculare, acestea sunt efectele zahărului, chiar și mascat.

Cea care ar proveni din China ar conține și o masă de substanță care ar proveni din plastic, ceea ce este otravă, în mod clar. Eu le recomand oamenilor să consume miere de înaltă calitate. Noi, românii, nu avem această cultură de consum, dar pentru mine, din punct de vedere nutritiv, curativ, mierea este unul dintre cele mai curate alimente, cu rol vindecător. E păcat să ajungem să ne batem joc de acest aliment miraculos”, a subliniat nutriționista Adela Tudor pentru sursa menționată anterior.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, România ocupă, în prezent, locul al doilea în Europa la numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,395 milioane, iar la producție se află pe locul al treilea.

Te-ar putea interesa și Ce este spuma albă din borcanele cu miere, de fapt. Detaliul la care să fii atent când o cumperi

La nivel național sunt înregistrați peste 37.000 de apicultori. Pentru a nu fi afectați de importurile de miere din Ucraina, Ministerul Agriculturii oferă 5 euro/familia de albine, iar valoarea totală a schemei de ajutor este 12 milioane de euro.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!