Perioada de înscriere în Registrul electoral a cetăţenilor români din străinătate pentru votul la parlamentare a luat sfârşit

Perioada de înscriere a cetăţenilor români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate în Registrul electoral, cu scopul de a îşi exercita votul prin corespondenţă sau pentru a solicita înfiinţarea unei secții de votare în localitatea de reședință la alegerile parlamentare din acest an, se încheie miercuri, 14 septembrie. 
Filip Stan
14 sept. 2016, 11:58
Perioada de înscriere în Registrul electoral a cetăţenilor români din străinătate pentru votul la parlamentare a luat sfârşit

Astfel, cetăţenii români au avut la dispoziţie 4 luni şi 14 zile pentru a transmite cererile lor însoţite de actele care dovedesc domiciliul/reşedinţa în străinătate la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.

La cinci zile de la expirarea termenului de înscriere în Registrul electoral, cetăţenii români care s-au înscris cu opţiunea de vot prin corespondenţă, pot verifica online la adresa www.registrulelectoral.ro dacă au fost înregistraţi.

După înscrierea în Registrul electoral, alegătorii care au optat pentru a-şi exercita votul prin corespondenţă vor primi acasă prin Poşta Română, cu confirmare de primire, cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, următoarele documente necesare votării:

 –  un plic exterior autoadresat;

 – un plic interior;

 – un autocolant cu menţiunea „votat”;

 – certificatul de alegător;

 – buletinul de vot prin corespondenţă;

 – instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, inclusiv termenul în care alegătorul trebuie să depună la poştă opţiunea de vot exprimată.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că alegătorul care a confirmat primirea documentelor necesare votării prin corespondenţă NU îşi poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul unei secţii de votare.

Totodată, alegătorii care s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă se pot adresa, până cel târziu cu 20 de zile înaintea datei votării, Autorităţii Electorale Permanente în cazul în care nu au primit documentele necesare votării, sau dacă acestea au fost pierdute, furate sau deteriorate din motive neimputabile lor. Persoanele aflate în această situaţie vor putea să îşi exercite votul la una din secţiile de votare organizate în străinătate.

Alegătorii români cu domiciliul sau reședinţa în străinătate care nu au optat pentru votul prin corespondenţă pot vota la secția de votare din apropierea domiciliului sau reședinței, dacă sunt înscriși în Registrul electoral, sau la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate, dacă nu sunt înscriși în Registrul electoral. Totodată, în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă nr. 47/2016, aceştia pot vota şi la alte secţii de votare din străinătate decât acelea unde au fost arondaţi, urmând să fie înscrişi în listele electorale suplimentare ale acestora.

În termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoştinţă publică a datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, Ministerul Afacerilor Externe transmite Autorităţii Electorale Permanente lista secţiilor de votare care vor fi organizate în străinătate. Informații utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an în afara țării sunt disponibile pe site-ul MAE, în cadrul secțiunii special dedicate [2], precum și pe site-urile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Banca importantă din România care face o schimbare totală. Ce trebuie să știe clienții și ce se va întâmpla cu conturile lor
Capital.ro
NU mai retrage bani de la bancomat. Românii cu bani pe card care nu trebuie să meargă la ATM
Playtech.ro
La ce temperatură să setezi aerul condiționat în mașină ca să consumi mai puțin combustibil
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Cum se prepară corect salata de icre. Rezultatul e un deliciu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Rusia a făcut anunțul ferm! Ucraina nu mai are de ales
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri