Europa este continentul care va suferi cele mai severe secete în următoarele decenii din cauza încălzirii globale şi a creşterii consumului de apă, avertizează oamenii de ştiinţă, potrivit Mediafax.
Până la sfârşitul acestui secol, sudul Europei, în special, se va confrunta cu o creştere cu 80% a perioadelor de secetă faţă de perioada actuală.
Un studiu realizat recent de Comisia Europeană prevede că diminuarea rezervelor de apă va fi agravată de creşterea populaţiei şi de creşterea consumului de apă.
Seceta poate avea un impact economic şi social foarte sever şi, potrivit estimărilor, acest fenomen a cauzat doar în ultimele trei decenii pierderi de 100 miliarde de euro la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană.
Oamenii de ştiinţă au folosit modelarea computerizată pentru a previziona zonele din Europa care vor fi cel mai grav afectate de creşterea temperaturilor şi a consumului de apă.
Cercetătorii au utilizat aceste proiecţii meteorologice pentru a alcătui un model hidrologic al tuturor bazinelor riverane din Europa, ce copiază distribuţia actualelor lacuri şi cursuri de apă. Ei au descoperit astfel că anumite zone din sudul Europei vor fi cele mai afectate.
Izvoarele şi cotele minime ale râurilor europene ar putea să scadă cu până la 40%, iar durata perioadelor de secetă ar putea să crească cu 80% în Peninsula Iberică, în sudul Franţei, în Italia şi în Balcani.
Studiul, publicat în revista Hydrology and Earth System Sciences, a evidenţiat totodată faptul că temperatura medie globală va creşte cu până la 3,4 grade Celsius până în anul 2100.