PERLE BAC 2014: „Facebook ne congelează mintea şi devenim zombie”

PERLE BAC 2014: Simulările examenului de Bacalaureat 2014 au fost susţinute de elevii claselor a XI-a şi a XII-a în perioada 3 – 7 martie, iar astăzi au fost publicate rezultatele, cât şi o parte din perlele la limba română, ale elevilor din Alba Iulia. Este greu de crezut însă unii elevi, compară frigiderul cu reţelele de socializare, pentru că ambele „ne congelează mintea și ne fac să nu mai gândim și devenim zombi".
Romania TV
16 mart. 2014, 23:24
PERLE BAC 2014:

PERLE BAC 2014: Iată o parte din perlele elevilor albaiulieni, potrivit alba24.ro:

1. Rețelele de socializare sunt ca un frigider: nu este nimic nou, dar totuși intrăm. Ele ne congelează mintea și ne fac să nu mai gândim și devenim zombi.
2. Cetățeanul turmentat: înfățișarea sa fizică lasă de dorit, dar cea psihică, deși îmbibată cu alcool, încă mai funcționa vag.
3. Perspectiva narativă în fragmentul citat este inexistentă.
4. Virgula s-a folosit pentru că a fost pusă de autorul fragmentului, Vasile Alecsandri, și, prin urmare, acolo trebuie să fie.
5. Naratorul este omniscient, iar verbele folosite sunt la persoana I.
6. Verbele la timpul perfect simplu sunt prezente pentru a ne arăta viitorul.
7. Copiii din ziua de astăzi au ajuns să stea în casă toată ziua, pe facebook, sau pe cine știe ce alt site de socializare, în loc să iasă afară la aer curat, să se joace, cum o făceam și noi înainte de internet și facebook. Dau ca exemplu facebookul, nu am nimic cu fetele dar asta trebuie să o spun, ele au ajuns, pentru nişte likeuri, să se pozeze aproape dezbrăcate, unele chiar dezbrăcate, şi să posteze fotografia pe facebook. De ce? Pentru nişte amărâte de likeuri, şi asta nu e problema cea mai mare. Cea mai mare problemă e că ele o fac de la vârste fragede, 12-14 ani.

ALTE PERLE DE LA SIMULARE BAC 2014

BAC 2014, SIMULAREA LA ROMANA. Unul dintre elevi se chinuia, de exemplu, să argumenteze că un fragment de text aparţine genului literar dramatic astfel: „Aparţine genului dramatic fiindcă Dinu minte, iar Gena se preface”, scrie expressdebanat.ro.

Cele mai multe perle culese din mințile celor mai „răsăriți” liceeni au legătură cu romanul Ion. Fie că povestea din roman a fost transformată într-o telenovelă dramatică, fie într-o poveste cu agricultori frustrați și tractoare de la 1900, cert este că majoritatea elevilor au scăldat acțiunea din Ion până au limpezit-o de tot de vreun înțeles.

De departe cea mai răsărită sclipire de inteligență așternută pe hârtie a fost: „Începutul romanului îl arată pe Ion un băiat ce se trezeşte de dimineaţă, tractoarele trecând pe uliţă şi el mergând la lucrat pământul”.

Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Dezastru la simulare, peste 50% dintre elevi au medii sub 5

Mulți dintre ei, fie că se priceau la abureli, fie că au văzut prea multe telenovele, au creat adevărate povestiri, demne de lacrimi în fața notelor la bac. „La început, Ion este sărac şi stabil din punct de vedera psihologic. Deşi era nebun după avere şi iubea pământul mai presus decât propria sa viaţă acesta nu recurge la gesturi extreme”.

Din același registru fac parte și următoarele: „Relaţia dintre Ion şi Florica, deşi promiţătoare la început, se dovedeşte, în final, a fi un real eşec, deoarece fiecare sfârşeşte în braţele altcuiva, fiind condamnaţi la o iubire neîmpărtăşită”, „George şi-a dorit-o pe Ana şi, nereuşind, s-a orientat către Florica” sau „În final, iubirea dintre Ion şi Florica nu supravieţuieşte testelor”.

Bogăția perlelor născute din mințile sclipitoare ale învățăceilor din epoca Facebookului are în dotare și următoarele vorbe de duh: „Ion are un statut social sub-mediocru”, „Ion este vânjos din punct de vedere fizic”. Nici autorul romanului nu a fost iertat din lucrările elevilor: „Liviu Rebreanu s-a băgat într-o simbioză minunată cu viaţa satului, el scriind un roman extraordinar” .

Chiar dacă la citit au stat cam prost, elevii nu au ezitat totuși să contopească subiectele primite la simulări cu teoriile învățate de fiecare în „școala vieții”. Fie că au făcut referite la bani, averi, respect și dușmani cert este că majoritatea lucrărilor au transformat romanul Ion într-o manea.

Printre cele mai răsărite perle în acest sens se numără: „Fiind un om violent, fără scrupule, ce şi-a bătut joc de Ana, Ion are în gândire doar banul şi averile”, „Romanul Ion ne inspiră să ne respectăm mult mai mult unii între ceilalţi ca oameni, cu atât mai mult într-o relaţie” sau „În concluzie, romanul s-a sfârşit tragic, totul fiind o minciună şi romanul arătându-ne ce valori trebuie să avem noi ca om şi că tot ce primim de la viaţă bun sau rău trebuie să acceptăm aşa cum este”.

 

BACALAUREAT 2014, PERLE DE LA ROMANA: 

„Ion se iubea cu Florica noaptea pentru ca ziua era prea cald”

„Ana era o femeie plictisitoare, nu stia sa-l atraga pe Ion si se lua mereu de el. Dar si el era prea obsedat sa lucreze pamantul, pentru ca era un taran in adevaratul sens al cuvantului si in plus avea si amanta”

„Daca aveau si ei un club in sat, un restaurant, ceva, sa se mai distreze poate ca nu se mai certau asa des si Ion nu ii mai facea felul.”

Nici personajele lui Caragiale n-au fost intelese de toti liceenii. Unii il vad pe Dl Goe ca pe ”un copil fitzos cum sunt smecherasii de Dorobanti”. Altii il considera un model.

„Mie mi-a placut de dl Goe pentru ca era beton, frate, toate femeile alea din jurul lui stateau drepti cand deschidea el gura. Nu ca mama sa ma certe mereu”

”Eu cred ca personajele nu erau atat de proaste, dar autorul a vrut sa ne distreze pe noi cand ii citim lucrarea”, scrie un elev despre eroii din piesa ”O scrisoare pierduta”.

 

Perle bac la proba de română din 2013:

  • Jurnalul e mai puţin bun când la 16 ani mama găseşte scrise lucruri personale, că am luat bătaie s-au de ce fete îmi place”
  • „Un jurnal e bine să ai ca să vezi cât de prost erai în trecut şi câte fete ţi-au mâncat bani”
  • „Jurnalul e acel ceva pe care îl uiţi în bancă la şcoală şi un coleg îl găseşte şi îl citeşte şi te compromite”
  • „Modelul meu în viaţă este Gigi Becali, în afară de faza cu puşcaria”
  • „Cătălin Botezatu este un model în viaţă pentru orice fiinţă pentru că el ia fete din viaţa reală şi le duce şi le îmbracă la Bucureşti şi pe unele chiar mai adânc în Europa”
  • „Pe lângă modelul meu în viaţă eu am şi modele în viaţă, care sunt animatoare, cu care mă înţeleg bine, cu unele merg chiar la ştrand, când nu sunt obosite noaptea după dans. Au o viaţă bună, deci aşa vreau să ajung şi eu”
  • „Eminescu minţea în poezi cu viziunea lui despre lume cu iubire, cu sentiment, cu pus de suflet în relaţie ce nu era el, nu era adevărat că am văzut şi la televizor că mergea şi prin locuri necurate şi că a murit de sifilis”.
  • Eu il iubesc pe Radu Mazare, pentru ca e baiat de viata si e foarte bun in politica. A dus fetele la vot in costum de baie si face Invierea pe plaja. L-am prins odata in club ametit si a dat noroc cu mine, nu s-a jenat.
  • N-am model ca nu prea citesc. O sa am pana in sesiunea de toamna. Dar cred ca dati alt subiect.
  • Am un var carciumar care este modelul meu. La el la bar vine si primarul si n-are treaba cu SANEPID-ul sau controale. Acum isi face terasa pe faleza. La el sunt numai bucati.
  • Eu il iubesc pe Radu Mazare, pentru ca e baiat de viata si e foarte bun in politica. A dus fetele la vot in costum de baie si face Invierea pe plaja. L-am prins odata in club ametit si a dat noroc cu mine, nu s-a jenat.
  • Modelul meu este Ilie Nastase, pentru ca nu ii pasa de gura lumii si s-a insurat de multe ori. Cand l-a suparat cineva i-a dat-o la temelie.
  • Sunt perfect conectati la prezentul care include actori politici, climat economic si mai ales episoade de can-can! Candidatii- cei mai mult majori, restul la un pas de majorat- si-au selectat modele reale, nu ca parintii lor- din carti. Argumentele sunt insa, de multe ori, cel putin surprinzatoare.
  • As vrea sa ajung ca Steve Jobs, cel care a descoperit telefonul mobil (nu dau nume) si tableta. Pentru ca a fost inteligent si insistent a facut miliarde de dolari. Pacat ca a murit tanar, eu voi merge mai des pe la doctor. Si poate voi face si eu descoperiri importante, sunt pasionata de tehnologie.
  • Eu il admir cel mai mult pe LOUIS AMSTRONG, primul om care a pasit pe luna. A avut curaj, pentru ca racheta putea sa explodeze cu o bomba pusa de rusi. De atunci, cand fac ceva important zis ca e un pas mare pentru mine. Dar daca pasul a fost facut intr-un studio de filmat, cum spun unii, nu-l mai vreau ca model.
  • N-am model ca nu prea citesc. O sa am pana in sesiunea de toamna. Dar cred ca dati alt subiect.
  • Eu il aleg pe Nelson Mandela pentru ca mi-a placut filmul cu Morgan Freeman. El a spus ca inchisoarea nu e asa rea, daca dupa aia scapi si esti fericit. Pacat ca am inteles ca moare.
  • Modelul meu este tatal meu care este preot la parohia mare din centru. Il asculta toata lumea, are un program lejer si venituri bune. Imi plac si Papa Paul si Patriarhul, care fac biserici mari si oamenii sunt fericiti.
  • Modelul meu de viata sunt eu insumi, lucrez ca ospatar la MAI si sunt foarte mandru. la ora 8 incepe nebunia, cu cafele, ceaiuri si de mancare la majoritatea din unitate.” 

Perle bac la proba de istorie:

  • „Nici nu ştiu care e treaba cu războiaele cu turci ruşi şi nemţi că ieu tot aud că unguri e obraznici şi ne fac probleme”
  • „Dacă nu era Mihai Viteazu să facă el România cu mânuţele lui cum l-a tăiat capu, şi bine la tăiat,  nu aveau ăştia ce să fure azi”
  • ‘Ştefan cel Mare a bătut cel mai mulţi turci, era spaima Imperiului Austro-Otoman. A avut vreo 50 de războaie cu ei şi a fost 50-0. Numai când îl vedeau ăia şi deja începea să le sune apa în cap”
  • „Comuniştii erau terorişti, nu dădeau internet la oameni. Ei se bătea cu americanii, care lea dat la temelie, că avea mai multe bombe atomice”
  • „Statul român s-a născut pe cadavrele oamenilor simpli, ca mine şi ca tine, care au murit ca să avem noi unde să mergem azi la mall şi să spunem că România e o ţară de… mă scuzaţi puncte puncte”
  • „Sau bătut ani mulţi în al doilea război mondial şi sa-u mai şi săturat. Şi au zis să facă pace şi au puso diun tratat. Adio război”
  • „Uniunea Sovietică era un fel de Rusia de acum, mai măricică. Ea avea Armata Roşie, care era câtă frunză câtă iarbă, vorba poetului, iar noi otrăveam fântânile, ca să moară ei de sete înainte să ne arunce bombe în cap”
  • „Hoţomanii din Imperiul Otoman au belit Ţara Românească de tot ce avea ea mai de preţ. Aur, carne, copii tineri pe care îi furau şi îi învăţau să fie hoţomani de mici”
  • „România a trecut prin „criza orientală” la mijlocul secolului XIX pentru că a fost invadată de mici, bere şi manele din Turcia, care a vrut să termine cu România. Numai că românii nu sa împotrivit şi au câştigat războiu”
  • „România era implicată în tot felul de relaţii internaţionale aiurea prin lume cu diverşi dubioşi. Asta nu era bine, deoarece îşi bătea toţi joc de ea ca şi acuma”

PERLE ŞI LA EVALUARE 2014

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014, perle română: „Zona geografica descrisa este Maramuresul, adica tinutul dintre Prut si Nistru, unde se afla si orasul Chisinau.”

BAC 2013 Sesiunea din toamnă. „Lu Gigi Becali timpul îi zboară încet căi la bulău”. Vezi CELE MAI TARI PERLE

A fost, ce-i drept o eroare de cateva sute de kilometri si nu e singura: “In acea zona sunt dealuri cu copite si claie de fan.”

CITEŞTE ŞI CELE MAI TARI PERLE ale abonaţilor Vodafone. O colecţie memorabilă. „Mi-a furat IQ-ul”

La intrebarea-cheie: Cum ii vad elevii pe moroseni? – un elev a raspuns: “Trasaturile locuitorilor din Maramures sunt mesterimea si smecheria. Adica sunt secretosi cu ce fac in ateliere, sa nu faca si restul ca ei ca n-ar mai avea ce sa vanda la turisti.”

Apoi, patru strofe semnate A.E. Baconski au descatusat eul sensibil al unor elevi de clasa a opta, la simularea evaluarii nationale.

“Genul liric poate fi ca un indragostit care cade-n genunchi in fata iubitei si ca o fata care se oftica de dor. Genul epic e la fel, dar nu are versuri, are randuri.”

CITEŞTE ŞI Cele mai SAVUROASE PERLE din CV-urile românilor: Cu cât mă plătiţi mai bine, cu atât muncesc mai mult, promit

“Zapada saruta intinderile” inseamna ca e foarte intima cu ele. Nu e nepotrivit, adica asa se intampla iarna.”
“Titlul este, ca figura de stil, o personalitate.”

In alte cazuri, gandul elevilor a zburat departe de foaia de examen, spre decorul trist si murdar al oraselor, mascate, temporar, de omat. Mai departe se simt trairile de adolescent.

“Zapada saruta intinderile” se refera la cum se acopera mizeria de pe strada si se simt si intinderile bine. Desigur, poetul isi imagineaza ca sunt oameni si pot fi sarutate.”

In noianul acesta de incercari poetice, unii si-au descoperit vocatia de critici literari.“Repetitia este cuvantul zapada, pe care autorul il scrie cam des, si in titlu, si in poezie.”

Rezultatele simularii Evaluarii Nationale vor fi pubicate in 7 martie. Notele nu pot fi contestate, dar nici nu se trec in catalog, ci sunt doar analizate la nivelul fiecarei scoli in parte.

CITEŞTE ŞI Cele mai ABERANTE solicitări ale românilor în farmacii: „Prezervative fără moţ” sau „Brânza ursului”

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii