PERLE BACALAUREAT 2015: Au încurcat nuvela cu basmul – „Sper să iau 5-ul”

PERLE BACALAUREAT 2015: Nuvela le-a dat bătăi de cap elevilor din Sibiu care au susţinut, luni, proba de Limba şi literatura română la Bacalaureat. În sesiunea de toamnă, s-au înscris peste 800 de candidaţi din Sibiu, iar la proba de luni s-au prezentat 338 de absolvenţi. 
Alina Costache
25 aug. 2015, 10:08
PERLE BACALAUREAT 2015: Au încurcat nuvela cu basmul -

PERLE BACALAUREAT 2015: Nuvela le-a dat bătăi de cap elevilor din Sibiu care au susţinut, luni, proba de Limba şi literatura română la Bacalaureat. În sesiunea de toamnă, s-au înscris peste 800 de candidaţi din Sibiu, iar la proba de luni s-au prezentat 338 de absolvenţi. În judeţ, au fost trei centre de examen, două în Sibiu şi unul la Mediaş. Subiectele au fost – spun ei – accesibile. Paradoxal, totuşi, nu s-au descurcat. „Eu nu am scris la partea a treia, dar în rest a fost simplu”, spune unul dintre candidaţii de ieri, de la Colegiul Tehnic „Independenţa”. Cei care nu s-au descurcat cu analiza nuvelei au optat să scrie despre o altă specie a genului epic. „Am scris basmul, am vorbit despre Harap Alb câteva pagini. Sper să iau 5-ul!”, mărturiseşte Raul, un alt tânăr. A fost uşor, dar nu prea… Cam asta a fost concluzia de ieri a câtorva tineri pe care i-am întâlnit la ieşirea din sălile de examen, vorbind despre proba de la Limba şi literatura română, prima probă a BAC-ului de toamnă din acest an care le mai acordă o şansă celor care nu au reuşit să treacă exame­nul de maturitate, scrie tribuna.ro.

Subiectele au fost acce­sibile, aşa cum spun mulţi dintre candidaţi. Elevii de la profilul Uman au avut de făcut, la cel de-al doilea punct, un text argumentativ despre utilitatea cunoaşterii biografiei unei personalităţi culturale sau ştiinţifice, iar la cel de-al treilea punct au vorbit despre relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată. În schimb, cei care au absolvit profilul Real au avut de scris un text argumentativ privind impor­tanţa implicării în activităţi umanitare şi să caracte­rizeze un personaj dintr-o nuvelă. Nuvelele studiate de liceeni au fost „Alexandru Lăpuşneanu” de Costache Negruzzi şi „Moara cu noroc” de Ioan Slavici.

Tinerii din Sibiu s-au bucurat că le-a picat nuvela, deşi mărturisesc că nu ştiau prea multe despre operă. „A fost simplu. Nu am scris la partea a treia, dar m-am descurcat la celelalte”, a spus Alex, care vine de la Liceul Tehnologic „Ioan Lupaş” din Sălişte şi care îşi doreşte să meargă la Braşov, să urmeze cursurile unei facultăţi de inginerie.

În schimb, un alt Alex, ab­solvent al Liceului Tehnolo­gic „Avram Iancu” din Sibiu, spune că a vorbit despre „Moara cu noroc”, la partea a treia. „Uşor. Am scris vreo trei pagini şi ceva numai aici”, a spus tânărul.Subiectele nu au fost pe placul tuturor. De exemplu, Raul nu s-a „împăcat” cu nuvela, aşa că a ales să scrie despre basm, deşi cerinţa era alta. „Am scris despre Harap Alb câteva pagini. Sper să iau 5-ul„, spune tânărul, care lucrează deja ca ospătar la un hotel cunoscut din Sibiu. Visul său, însă, nu rămâne aici, el dorind să urmeze cursuri de inginerie.

Perle Bac de aul trecut: „Era buna rău profa”

Bacovia le-a dat mari bătăi de cap candidaților anul trecut:

„Bacovia a scris cele mai mari poeme ale literaturii precum: luceafarul şi mircea cel batrân. ” 

„Ne-a dat Bacovia, super, voi scrie despre Mircea Eliade care are un roman celebru, Plumb” 

„Bacovia este de aceeasi vârstă cu Eminescu şi scriau în parcul uitat de lume”

„Este frustrant să ştii că ai avut o viaţă chinuită să te bata mata şi taicatu acasă şi de asta te apuci să scrii poeme”

Şi cerinţele la textul lui Gib Mihăescu au dat naştere unor răspunsuri greșite: „Imperfectul scoate în evident faptul că acum este o întamplare în viaţa lui Gib Mihaescu.”

În privinţa rolului verbelor la timpul imperfect, unul dintre candidați a răspuns: „Perfectul simplu îl foloseşte iubita mea care este olteancă, adică a făcut o acţiune de mult.”

În ceea ce privește textul argumentativ despre importanţa respectării regulilor într-un domeniu, un absolvent a oferit următorul răspuns: „Nu se merită să respecţi regulile într-un domeniu, şefii sunt bandiţi şi golani cu noi angajaţii. Lucrez de două luni de când nu am luat bacul şi îşi bate sefii joc de mine”.

Un alt candidat a scris despre rolul presei literare: „Presa manâncă ciorbă cu friptură, nu există seriozitate.”

Răspunsuri hazlii au oferit unii dintre elevi şi la cerinţele de la textul lui Duiliu Zamfirescu:

„Semnul întrebării din secvenţa «În ce putea să mai creadă?» înseamnă că se întreaba el sau ea, dacă oare mai poate avea încredere în viaţa asta a lui sau a ei.” 

„Nu există câmp semantic al artei, ce arta?” „Dimensiunea spaţială este mare si lunga în textul dat.” 

„Elementele de versificaţie sunt elemente ale genului epic, care se îmbină cu naraţiunea.” 

„Îţi dai seama cât de frustrate poţi fi să te uiti într-un asemenea portret, cum dracu să te hipnotizeze, pe mine mă fascina profa de română, bună rău era”.

Un alt candidat a comentat într-un stil original secvenţa din fragmentul lui Duiliu Zamfirescu: „Îţi dai seama cât de frustrate poţi fi să te uiti într-un asemenea portret, cum dracu să te hipnotizeze, pe mine mă fascina profa de română, bună rău era”.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Statul plătește anticipat. Milioane de români primesc bani înainte de Paște
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)