PERLE EVALUARE NAŢIONALĂ 2025: Rezultatele de la simularea la Evaluarea Națională 2025 publicate de Ministerul Educației arată o scădere de aproape 10 puncte procentuale la limba română și de aproape 30 puncte procentuale la matematică, față de rezultatele de anul trecut, a notelor egale sau peste 5. Pe de altă parte, anul acesta, mai mulți elevi au obținut multe note egale sau peste 5 la matematică, față de proba de limba română. Astfel, 64% dintre elevii de clasa a VIII-a care au dat simularea la limba română au luat nota 5 sau peste (103.629 elevi), spre deosebire de 71,97% (115.879 elevi) în cazul probei de matematică. De precizat, nota 5 la Evaluarea Națională nu reprezintă o notă de trecere, ci doar un prag de notare.
Corectarea digitală le-a permis celor din Ministerul Educației să facă o analiză detaliată a eșecului, pe fiecare cerință, la proba de limbă română a simulării naționale.
Și autorii subiectelor, au ales un limbaj prețios, care a născut „perle” de toată frumusețea în tezele elevilor.
Autorii subiectelor au extras mai multe cerințe pe baza poeziei de Lucian Blaga. Termenul „blagian”- adică ”al lui Blaga”- care apare într-un exercițiu- i-a dezorientat complet pe elevi.
„Perle” elevi:
„Nu știu, nu ne-a predat ce e un text blagian.”
Citește și
Citește și: Subiecte simulare Evaluarea Națională 2025 la Limba Română. Ce le-a picat elevilor de clasa a VIII-a
„În textul belgian ne dă peste cap emoția căsătoririi cu un copac.”
”Poezia e despre Paște. În mintea poetului, albinele sunt responsabile de înviere, pe care o amestecă cu miere și cu ceară de lumânări.”
”Rima din prima strofă e încrucită.”
”Măsura primelor două versuri este de șapte cuvinte și o cratimă.”
”Poezia ne prezintă un copac care doarme într-o stare dumnezeiască și nu se lasă sculat din ia.”
”Arborele plânge niște muguri, iar autorul se ia de soare, că de ce l-a supărat?”
Candidaților li s-a cerut și să facă o paralelă între poezia „Trezire” și un articol din revista Dilema Veche.
„Autorul Lucian Blaga și doamna Cristina au în comun o dilemă despre albine și faguri, așa că el face poezii iar ea și-a făcut un site www.dilemaveche.ro”.
„Sunt foarte deschisă, deci î-mi schimb părere-a dacă e cazul.”
Peste 58.000 de copii au luat sub 5 la română, cu 15.000 mai mulți decât anul trecut, iar acest lucru trădează o depreciere bruscă și masivă a calității învățării. 42 la sută dintre elevi nu au reușit să adune pe foaie cele 150 de cuvinte cerute la ultimul subiect. 53 la sută au ratat subiectul de gramatică, incluzând ortograme ia-ți/ i-ați și câți i se potrivesc la ia-ți copiii. 85 la sută n-au putut să-și exprime coerent opinia pe subiectul dat- Odată ce ai făcut o alegere, îți păstrezi opțiunea? Evident, unii aleg să nu învețe și sunt neclintiți.
Adina Papazi, profesor de română, pentru Protv: „Exprimarea este catastrofală! La toate, deci nu este vorba numai de eseul de literatură. Ei nu știu ce este un articol, ce e o desinență, nu înțeleg flexiunea cazurilor. Și atunci fie dublează i-urile, fie nu pun câte trebuie. Nu sunt obișnuiți să gândească nici în analogii, nici în reguli. Ei sunt o generație care refuză să învețe teoria”. Peste o săptămână, colegii lor cu 4 ani mai mari vor primi notele de la simularea bacalaureatului.
REZULTATE SIMULARE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2025. Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatică a Ministerului educației, se înregistrează următoarea situație pe probe și tranșe de note:
REZULTATE SIMULARE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2025. Limba și literatura română
Număr lucrări evaluate: 161.883
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 103.629
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 64,01%.
Citește și: Subiecte simulare Evaluarea Națională 2025 la Limba Română. Ce le-a picat elevilor de clasa a VIII-a
REZULTATE SIMULARE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2025. Matematică:
Număr lucrări evaluate: 161.004
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 115.879
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 71,97%.
Citește și: Subiecte Simulare Evaluare Națională 2025, Matematică. Ce exerciții au avut elevii de rezolvat
REZULTATE SIMULARE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2025. Limba și literatura maternă
Număr lucrări evaluate: 9.607
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 8.566
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 89,16%.
În procesul de evaluare au fost implicați 13.785 de profesori evaluatori, după cum urmează:
Limba română: 6.913;
Matematică: 6.367;
Limba maternă: 505.
La nivelul celor 3.581 de centre în care s-a desfășurat simularea, peste 12.000 de profesori asistenți au asigurat scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică. Platforma a funcționat în parametri optimi pe întreaga durată a simulării.
Rezultatele probelor scrise ale simulării EN VIII se comunică individual, nu prin afișare. Rezultatele au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București și sunt în curs de a fi transmise de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ atât sub forma cataloagelor cu notele finale, cât și sub forma borderourilor asociate fiecărei evaluări.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.