Perle simulare Bacalaureat 2025. Profesorii din comisiile de corectare a simulării examenului de Bacalaureat spun cu supărare că majoritatea absolvenților de liceu se exprimă, în scris, ca școlarii de clasa a treia. Fie că vorbim despre dezacorduri, cuvinte stâlcite, enunțuri hilare sau confuzii majore între stiluri și genuri literare, cert este că nivelul educației a scăzut drastic.
În unele școli, jumătate dintre elevi nu au găsit roman psihologic la literatură, așa că au comentat ce știau, nu ce li s-a cerut.
„Am ales romanul psihologic Ion, care ascultă glasul pământului, deci are probleme psihice”, scrie un licean, în ciuda faptului că romanul Ion nu este unul psihologic.
Alții au nimerit opera, fiind vorba despre „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, însă pentru că nu au știut despre ce e vorba, au bătut câmpii.
„Camil Petrescu este un scriitor mare și iubit, la fel ca ce a scris. Adică descrierea primei nopți de război de dragoste și a ultimei nopți de dragoste. De fapt invers (mă iertați!)”, scrie un alt licean.
Poezia „Iarna”, de la alt subiect, i-a derutat pe liceenii care trebuiau să comenteze ce dorea să transmită autorul. Exprimarea lasă, însă, de dorit.
„Autorul nu mai gândea bine din cauza frigului, și chiar i se părea că vede boi albi care se dădeau cu sania.”
„Poetul caută prin zăpadă urmele iubitei, dar în loc a găsit niște gheare de porumbei”.
„Mijloacele poetice sunt versurile și strofele, despărțite prin rânduri goale”.
A fost haz involuntar și la textul dat la prima vedere care descrie un profesor amator de muzică. Iată un citat: „Prima acțiune pe care a avut-o profesorul… a fost tocmai de a-mi „sparge” acea timiditate”. Și iată concluzia candidatului: „După ce i-a pus muzică simfonică, profesorul i-a spart autorului timiditatea”, arată Știrile Pro TV.
Textul spune că „fiecare audiție era precedată de o expunere a profesorului”, adică de o prezentare a extrasului muzical. Interpretarea elevilor…
„Înainte de audiții, profesorul se expunea de fiecare dată, iar asta i-a marcat profund pe elevi.”