Permis auto 2025: Un candidat a dat probele de peste 60 de ori până a obţinut carnet de conducere

Există români care stau toată viaţa pe băncile şcolii/facultăţii şi există cetăţeni care dau examenul de şoferi de câte ori e nevoie. recordul este deţinut de o persoană care a încercat de 60 de ori până a avea permisul în portofel.
Filip Stan
23 ian. 2025, 22:48
Permis auto 2025: Un candidat a dat probele de peste 60 de ori până a obţinut carnet de conducere

Examenul auto a devenit mai complex şi în România după „fenomenul Piteşti”, probele  sunt mai dure şi totul se filmează, astfel că, fără o pregătire temeinică li înclinări speciale spre manevratul volanului în concordanţă cu pedalele şi schimbătorul de viteză rămâi „copilot” multă vreme.

Jumătate dintre cursanții școlilor de șoferi din România au picat probele practice și teoretice. Concret, aproape jumătate dintre cei peste 52.000 de candidați care au dat proba teoretică anul trecut. Nici proba practică nu s-a dovedit mai accesibilă. Din cei 49.000 de cursanți, mai puțin de jumătate au reușit. Un candidat a susținut examenul de peste 60 de ori până anul trecut când a reușit, în final, să ia permisul.

Permis auto 2025. Care români nu-şi vor putea schimba carnetul de şofer. Vor fi refuzaţi la ghişeu!

În anul 2024 au fost susținute aproximativ 705.000 de examinări privind proba teoretică, 46% dintre candidați reușind să promoveze această probă. De asemenea, au fost susținute aproximativ 581.000 de examinări privind proba practică, aproximativ 50% dintre candidați reușind să promoveze proba și să obțină permisul de conducere de la prima examinare, spune Loredana Pisică, purtător de cuvânt Direcția Generală de Permise, pentru Digi 24.

Ajungând acum la partea de practică, e, și aici sunt de vină școlile și, evident, și instructorii. Nu o spunem acum că dacă întrebi un cursant, în 90% din cazuri nu o să fie niciodată de vină cursantul, o să fie de vină examinatorul că era întors pe dos, ori drumul că avea gropi, ori mașina că nu ține bine ambreiajul ori nu știu ce mamaie care a trecut strada și s-a grăbit și a trecut în fugă. Vorbim de cazuri reale, vă spun că, și fac o paranteză, acesta e și motivul pentru care suntem primii în Europa la accidente cu victime, școala de instructori, partea practică, o pot face și o groază de alți instructori care ei habar n-au să conducă, habar n-au de ce înseamnă pedagogie, nu știu să predea unui cursant dar fac această meserie”,  explică Marius Teodorescu, instructor auto, pentru aceeaşi sursă. 

Șoferi care sunt OBLIGAȚI să dea examen auto, deși au permis de conducere!

Permisul de conducere este un document deosebit de important. El confirmă dreptul și capacitatea unui șofer de a circula pe drumurile publice. Însă, pentru cei care încalcă regulile de circulație, acest drept poate fi suspendat temporar, ca măsură disciplinară prevăzută de Codul Rutier. Durata suspendării permisului variază în funcție de gravitatea abaterii, iar consecințele sunt pe măsură.

Iată câteva dintre situațiile cele mai frecvente care pot duce la pierderea temporară a dreptului de a conduce.

Când rămâi fără permis auto?

Suspendarea permisului poate fi aplicată pentru 30, 60 sau 90 de zile, în funcție de abaterea comisă.

Pentru abateri mai puțin grave, perioada este de 30 de zile, însă șoferii care pun în pericol grav siguranța în trafic pot rămâne fără permis pentru trei luni sau mai mult.

Suspendare pentru 30 de zile

Aceasta se aplică în cazuri precum depășirea neregulamentară a  vehiculelor la semafor sau la o trecere la nivel cu calea ferată, neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor, ignorarea culorii roșii a semaforului sau nerespectarea indicațiilor polițistului.

Suspendare pentru 60 de zile

Un șofer care acumulează 15 puncte de penalizare într-un an poate pierde permisul pentru două luni. Alte situații care atrag această sancțiune includ producerea unui accident cu pagube materiale din cauza unor manevre riscante sau nerespectarea regulilor privind coloanele oficiale.

Cum pot face tinerii școala de șoferi gratuit. O cunoscută companie le oferă banii necesari

Suspendare pentru 90 de zile sau mai mult

Cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor, depășesc limita de viteză cu peste 50 km/h, sunt implicați în accidente cu victime sau conduc  vehicule cu defecțiuni tehnice grave se confruntă cu cele mai severe sancțiuni.

În cazul unor abateri repetate în termen de șase luni de la restituirea permisului, perioada de suspendare poate fi extinsă.

Cum poți reduce perioada de suspendare?

Pentru șoferii sancționați cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile, Codul Rutier oferă o soluție: reducerea perioadei la 30 de zile.

Condiția principală este promovarea unui examen teoretic.

Totuși, această opțiune este disponibilă doar pentru șoferii cu o vechime de cel puțin un an și care nu au mai beneficiat de o astfel de reducere în ultimii trei ani.

Procedura implică depunerea unei cereri tip, copia cărții de identitate și dovada achitării amenzii.

După promovarea examenului, documentele sunt trimise Inspectoratului Județean de Poliție, iar permisul este returnat în județul de domiciliu.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Video controversat cu Adrian Minune și sora lui Sorinel Puștiu! Cum a apărut manelistul, alături de Liliana | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se plantează, de fapt, trandafirii fără rădăcini. Sfaturi de la cei mai buni grădinari
Capital.ro
TAXĂ obligatorie în România. Se achită lunar, încă de la naștere. Amendă 400 lei pentru cine NU plătește
Playtech.ro
Ce să plantezi lângă ardeiul gras ca să obții o recoltă dublă. Trucul simplu pe care îl aplică adesea grădinarii cu experiență
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Momentul în care un soldat rus este lichidat, înainte să execută un asalt sinucigaș cu o mină în brațe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Cine este Liliana, sora lui Sorinel Puștiu! Femeia surprinsă alături de Adrian Minune are doi copii | FOTO
Spynews
Cum afectează Luna Plină de pe 13 aprilie 2025 zodiile. Berbecii, printre cei mai influențați nativi
Evz.ro
ANAF, acuzată că încalcă legea. Decizia care îi lovește în mod direct pe români
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Miss Europa a murit după ce a fost spulberată de o mașină! Aceasta a fost fugărită de polițiști înainte de a se stinge din viață
Cancan.ro
Cele mai OBRAZNICE apariții în mall! Vedetele s-au mulat de tot și le-au arătat bărbaților TOT. Recunoști cine sunt posesoarele din imagine?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi tristă pentru Elena Udrea. Dezvăluirea serii despre fostul ministru al Turismului: Au început să-i dea lacrimile...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Bunica mi-a arătat cum să albesc hainele albe fără a folosi substanțe chimice. Este una dintre cele mai ușoare și accesibile metode.
MediaFlux
Întârziere de două zile pentru ajutorul oferit pensionarilor de Paște. Cine nu primește cei 400 de lei la timp
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Divorț în stil oltenesc. A „semnat“ actele de divorț cu cuțitul și a ajuns în arestul IPJ Dolj