Permis şi interzis în boala hemoroidală

Întâlnită cel mai adesea la femeile însărcinate și la bărbați, boala hemoroidală afectează o mare parte din populație. Netratată corespunzător se poate agrava, de aceea este bine să știi ce măsuri sunt indicate și care nu.
Alina Costache
01 nov. 2017, 06:28
Permis şi interzis în boala hemoroidală

Toate persoanele au vene hemoroidale în zona anală. Hemoroizii sunt considerați a fi patologici în momentul în care depășesc anumite dimensiuni și cauzează probleme. Aceștia se prezintă sub forma unor umflături în interiorul canalului anal. Sunt de două tipuri, interni și externi, cei interni fiind dureroși doar în cazul în cazul formării cheagurilor de sânge.

Permis

Mărirea aportului de fibre

Un regim alimentar cu un conținut ridicat de fibre te va ajuta să previi și să tratezi hemoroizii. Consumă zilnic fructe și legume, precum mere, prune, morcovi, broccoli, fasole, cereale integrale, nuci și mieji cruzi de semințe. De asemenea, sunt recomandate și suplimentele de fibre, care pot fi luate în paralel cu cele din surse naturale. Acestea înmoaie scaunul și reduc în același timp iritațiile și presiunea asupra hemoroizilor.

Ai grijă la igiena locală

Este bine să păstrezi zona anală curată și uscată. Folosește un tip de hârtie igienică blândă cu pielea ta, ștergând cu mișcări ușoare, de fiecare dată dinspre față către spate. Băile de șezut în apă calduță au un efect relaxant, calmând mâncărimile și iritațiile. Se recomandă să se facă după fiecare scaun.

Ce medicamente poți folosi

Analgezicele și anestezicele locale sunt permise pentru calmarea hemoroizilor. Cremele și supozitoarele care conțin hidrocortizon sunt, de asemenea eficiente, însă nu se recomandă folosirea lor mai mult de o săptămână, deoarece pot duce la atrofia pielii.

Mișcarea

În cazul în care nu faci mișcare va exista o presiune permanentă asupra venelor din rect. Activitatea fizică din timpul liber, moderată, dar nu exagerată, precum mersul pe jos sau înotul va stimula circulația sangvină. Se recomandă ca la un interval de 2-3 ore să mergi 5-10 minute.

Interzis

Efort fizic solicitant

În urma unor activități fizice solicitante, precum ridicarea greutăților sau ciclismul, presiunea exercitată asupra zonei bazinului și a perineului, cât și a pereților venoși crește. În acest fel, acestea își vor pierde elasticitatea. De asemenea, printre activitățile contraindicate se numără și călăria.

Munca sedentară

La polul opus, un stil de viață care nu implică suficientă mișcare va agrava boala hemoroidală. După câteva ore petrecute pe scaun, sângele stagnează în organele bazinului din cauza compresiei îndelungate. Cele mai afectate sunt persoanele care lucrează la birou, de aceea, li se recomandă ca la un interval de 30 de minute să se ridice de pe scaun și să facă mișcare câteva minute.

Constipația

Persoanele care se confruntă cu hemoroizii știu că unul dintre principalele motive care determină apariția lor este constipația. Acest lucru se întâmplă din cauza efortului depus constant pentru eliminarea scaunului, masele fecale solide apasând pe zonele inferioare ale intestinului, blocând fluxul normal de sânge. Hidratarea joacă un rol important în prevenirea constipației, de aceea trebuie să consumi între 1,5-3 litri de apă zilnic.

Amânarea defecației

Mergi la baie imediat ce simți nevoia. Cu cât vei întârzia momentul, cu atât mai rău va fi. Presiunea rezultată va cauza durere și va întârzia procesul de vindecare. Încearcă să îți înveți organismul în acest sens mergând în fiecare dimineață la baie, imediat după ce te trezești.

Consumul de alcool și de mâncăruri picante

Alcoolul nu este indicat, deoarece duce la deshidratarea corpului și la dilatarea vaselor de sânge, favorizând apariția constipației, în timp ce alimentele condimentate irită mucoasa și intensifică fluxul de sânge de la nivelul colonului. Sistemul digestiv va fi dezechilibrat, încât eliminarea scaunului va fi mult mai dureroasă și mai greu de realizat. Cerealele rafinate, mâncare procesată, de tip fast-food, dulciurile, semipreparatele și carnea roșie nu sunt indicate. Acestea sunt sărace în fibre, favorizând constipația.

Sfat

Pentru calmarea mâncărimilor folosește săpun fără parfum și parabeni, iar pentru calmarea durerilor aplică gheață pisată câteva minute.

Când să apelezi la medic

– observi sânge în scaun sau ai sângerări rectale

– pierderi mari în greutate

– ai diaree sau constipație mai mult de două săptămâni

– disconfort excesiv la defecare

Citește și: Tratează hemoroizii naturist

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Informația pe care trebuie să o știe toți românii care au contract cu PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica. Care sunt condițiile în care pot rămâne fără curent electric sau gaze
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Doliu în medicina din România. A murit un nume de referință
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Jumătate dintre candidații la școlile de șoferi din România au picat examenele pentru permis
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin