Utilizatorii bibliotecilor centrale din cele patru mari centre universitare — București, Cluj, Iași, Timișoara — vor avea astfel acces neîngrădit la colecțiile de documente tradiționale, la bazele de date de publicații electronice, la serviciile și produsele de informare și cercetare, potrivit unui comunicat emis de BCU.
„Lărgirea ariei de acces la resursele de informare complementare se transformă astfel din deziderat într-un imperativ. Ea răspunde cerințelor ce decurg din diversificarea ofertei de formare inițială și continuă a universităților românești, ce este acum însoțită de o mobilitate crescută pe piața cercetării. Sunt tot mai frecvente cazurile când licențiații unei anumite universități optează pentru susținerea masterului sau a doctoratului în alt centru universitar, alăturându-se astfel specialiștilor implicați în studii și cercetări transdisciplinare, principalele categorii de beneficiari ai acestei reglementări„, potrivit sursei citate.
Propunerea de optimizare a serviciilor printr-un card unic de acces vine în urma unei analize a discuțiilor purtate de către conf. univ. dr. Mireille Rădoi, în cadrul Congresului IFLA (Internațional Federation of Libraries Association), care s-a desfășurat la Cape Town, Africa de Sud, în perioada 15-21 august.
Derulându-se sub tema „Strong Libraries Strong Societies”, congresul IFLA a cuprins sub umbrela sa obiective precum: dezvoltarea socială prin optimizarea serviciilor oferite utilizatorilor și compatibilizarea acestora la nivel mondial; politici manageriale ferme extinse spre cooperarea internațională în vederea susținerii rolului de agent social al bibliotecii.