Persoana care a fotografiat subiectele de la Bacalaureat şi le-a făcut publice a fost identificată. Secretarul de stat Florin Lixandru a dezvăluit marți că persoana respectivă făcea parte dintr-o comisie de supraveghere, însă nu a oferit mai multe detalii despre identitatea acesteia.
Mai mult, Florin Lixandru a ținut să precizeze faptul că persoana respectivă este acum anchetată de o comisie din cadrul Ministerului Educației și că va suporta consecințele.
„Am identificat situaţia. O persoană dintr-o comisie a transmis o poză cu subiectele. Persoana respectivă este anchetată, va suporta consecinţele potrivit legii. Dacă este cazul, mergem până la cercetarea penală”, a declarat Florin Lixandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei.
Cât despre ancheta privind lucrările de bacalaureat anulate, secretarul de stat a anunțat că Ministerul Educației Naționale a trimis Corpul de control la Colegiul National Gheorghe Sincai pentru a verifica care este situația.
Preşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florian Lixandru, a declarat marți că raportul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti arată că a fost respectată metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor.
„În ceea ce priveşte ceea ce s-a întâmplat la Şincai, da, cunosc foarte bine situaţia. Avem un prim raport al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti în care spune că s-a respectat metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor. Am trimis o verificare din partea Ministerului, Corpul de control s-a deplasat acolo, şi astăzi este acolo, verifică”, a declarat Florian Lixandru, la audierea în Comisia pentru învăţământ a Senatului.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a ținut să precizeze că rolul Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi Evaluare Naţională este de a atrage atenţia candidaţilor cu privire la felul în care redactează lucrările şi astfel, la instructaj, elevilor le-a fost comunicat că orice greşeală va fi tăiată cu o linie.
„Consider că rolul Comisei este acela de a atrage atenţia candidaţilor vis a vis de modul în care redactează lucrările. În momentul în care s-a făcut instructajul, s-a spus foarte clar că orice greşeală se taie cu o linie. Din ce am văzut, sunt lucrări în care s-au rânduri cu trei linii. E de datoria mea, ca membru al Comisiei, să-i atrag atenţia copilului şi să-i spun că lucrarea poate fi anulată în centrul de evaluare. Şi atunci copilul decide dacă rescrie sau nu care scrie lucrarea”, a mai spus Florin Lixandru.
Întrebat dacă au fost percheziţionaţi elevii, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a declarat că nu a existat nicio percheziţie și că a fost doar un singur caz în care o elevă avea o pereche de adidaşi din care ieşeau nişte hârtii mici și aceasta de bunăvoie a decis să se descalţe.
„Nu s-a făcut nicio percheziţie. Am avut o situaţie în care o elevă avea o pereche de adidaşi în care atârnau nişte mini-cărţi cu anumite texte scrise pe acele cărticele. Dar nu a fost percheziţie şi de bunăvoie a decis să se descalţe”, a mai afirmat Florian Lixandru.