Cercetătorii spun că persoanele cu alergii și astm de tip 2 pot avea un risc mai scăzut de a dezvolta COVID-19. Ei spun că rezistența se poate datora faptului că inflamația alergică a căilor respiratorii poate suprima eficacitatea unui receptor prezent în virusul SARS-CoV-2.
Experții susțin că persoanele cu alergii și astm ar trebui să se vaccineze în continuare și să practice măsuri de siguranță, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea fizică.
Un studiu de la Universitatea Queen Mary din Londra care analizează impactul COVID-19 în societate consideră că persoanele care suferă de alergii ar putea fi mai puțin vulnerabile la coronavirus.
Cercetătorii au folosit chestionare lunare cu peste 15.000 de participanți la studiu pentru a analiza cum sunt afectați pacienții cu COVID-19, în funcție de sex, vârstă, comorbidități, loc de muncă și stilde viață.
Deși studiul nu a fost creat pentru a analiza în mod particular persoanele cu alergii și astm, cercetătorii au spus că datele despre aceste afecțiuni le-au sărit în evidență.
Dr. Adrian Martineau, autor principal al studiului și profesor de infecții respiratorii la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat că ultimele rezultate sunt îmbucurătoare.
Cercetarea a indicat că a existat o reducere cu 38% a riscului de COVID-19 pentru persoanele cu astm bronșic, o scădere cu 23% pentru persoanele cu alergii, cum ar fi eczema, febra fânului sau rinita și o scădere de 53 la sută pentru persoanele care iau imunosupresoare.
„La începutul pandemiei, a existat îngrijorarea că persoanele cu afecțiuni ale căilor respiratorii, cum ar fi astmul și BPOC, ar putea avea un risc crescut de a face COVID-19 sever – deoarece virușii respiratori în general sunt cunoscuți a fi principalul precipitator al exacerbărilor acute sau atacuri caracterizate prin agravarea simptomelor”, a spus Martineau.
De atunci, a spus el, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) a rămas un factor de risc pentru severitatea COVID-19, dar astmul alergic sau de tip 2 nu este asociat cu o boală mai gravă.
O serie de studii au arătat că inflamația alergică a căilor respiratorii este asociată cu scăderea expresiei ACE2, receptorul pentru SARS-CoV-2, a explicat Martineau.
„Acest lucru poate explica asocierea de protecție pe care am văzut-o între boala alergică și riscul scăzut de a dezvolta COVID-19”, a spus el.
Cu toate acestea, el a clarificat că acestea nu sunt toate tipurile de astm.
„În astm, asocierea de protecție pare să fie pentru astmul alergic sau de tip 2 în mod specific. Cei cu astm non-tip 2 tind să aibă un răspuns inflamator mai asemănător cu pacienții cu BPOC, care se asociază cu rezultate mai slabe ale COVID-19”, a spus el.
Dr. William Schaffner, expert în boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt din Tennessee, a anunțat studiul drept unul dintre cele mai „cuprinzătoare și amănunțite” făcute pe această temă.
„Acest lucru întărește observațiile făcute de la alții”, a spus Schaffner pentru Healthline. „Și confirmarea în știință este foarte importantă.”
Atenție la acești factori dacă suferi de alergii! Află cum să-i eviți
Cu toate acestea, Schaffner a spus că au rămas mai multe aspecte de studiat înainte ca persoanele cu alergii sau astm și cei care iau imunosupresoare să-și schimbe rutina zilnică.
El subliniază că datele actuale reprezintă doar o mică parte a unui studiu complex.