Guvernul vine cu un anunț important. Cum va funcționa de acum certificatul verde COVID

Dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a adus clarificări, vineri seara, despre motivul pentru care Guvernul a emis ordonanţa de urgenţă referitoare la certificatul digital european.
Filip Stan
04 feb. 2022, 20:36
Guvernul vine cu un anunț important. Cum va funcționa de acum certificatul verde COVID

Persoanele care au făcut doza booster în România sau în alt stat european trebuie să ştie care sunt cele mai recente modificări realizate de Guvern prin ordonanţa privind certificatul digital european.

„Ne-am dorit să aducem câteva clarificări tuturor în legătură cu aprobarea în şedinţa de Guvern de ieri a două ordonanţe importante. E vorba despre ordonanţa care se referă la certificatul digital european şi ordonanţa care se referă la formularul de localizare a pasagerilor.

Aceste două OUG au fost adoptate ieri în şedinţa de Guvern cu menţiuni. Menţiunile au constat prin faptul că Ministerul iniţiator, Ministerul Sănătăţii, şi-a asumat să preia toate observaţiile pe care Ministerul Justiţiei şi Consiliul Legislativ le avea pe formatul acestei ordonanțe. În cursul acestei zile am lucrat împreună cu colegii pentru a implementa toate aceste observaţii astfel încât să avem garanţia unui act normativ care să ofere claritate şi garanţia că toate Ministerele şi instituţiile care au atribuţii în implementarea acestor ordonanţe pot să o facă într-un mod foarte clar şi explicit.

În legătură cu certificatul digital european, există o decizie a UE care aduce modificări la regulamentul privind implementarea certificatului, în sensul în care sunt considerate circulaţia pe teritoriul UE acele certificate de vaccinare pentru persoanele care au doar dozele referitoare la schema completă, primară de vaccinare. În funcţie de tipul de vaccin, poate consta într-o doză sau două doze.

Valabilitatea acestor certificate este definită la un număr de 270 de zile, adică nouă luni. Acest lucru s-a implementat cu ocazia modificării ordonanţei iniţiale. La trecerea prim vama românească, orice persoană va trebui să prezinte unul dintre certificatele digitale europene dacă vine din spaţiul UE, SEE şi Confederația Elveţiană care să constea fie în test PCR valabil 72 de ore, fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maximum 180 de zile, fie un certificat de vaccinare. Fie este vorba despre persoane cae au primit schema primară de vaccinare trebuie să fie valabil în această perioadă de 270 de zile.

Pentru cei care au şi doza booster, această valabilitate nu a fost stabilită încă la nivelul Comisiei Europene, ca urmare noi am stabilit o valabilitate până la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcţie e decizia finală a Comisiei Europene.

În prezent, pentru cei care au şi doza booster se discută la nivelul structurilor Comisiei Europene despre o perioadă de valabilitate care ar putea să fie iunie 2023.

Vom vedea dacă decizia finală emisă de Comisia Europeană va conţine acest termen, moment în care şi noi ca stat membru vom adopta în consecinţă termenul prevăzut în această decizie.

Şi pentru cetăţenii din România care doresc să călătorească într-un stat membru UE, aceştia trebuie să ştie că există posibilitatea să li se verifice la graniţă certificatul de vaccinare şi trebuie să se asigure că el se află în valabilitatea prevăzută de regulamentul european modificat prin această decizie.

Recomand tuturor persoanelor care doresc să călătorească înainte să facă acest lucru să se informeze despre regulile şi cerinţele de intrare în statele membre ale UE, deoarece unele au implementat ca şi noi astăzi această modificare a regulamentului european”, a declarat Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Adriana Pistol, despre OUG privind certificatul digital. „Nu are niciun fel de impact şi nu aduce niciun fel de modificare”

„Această ordonanţă nu are niciun fel de impact şi nu aduce niciun fel de modificare asupra utilizării certificatului de vaccinare, certificatului de testare sau de trecere prin boală care este solicitat prin hotărârea CNSU, pentru desfăşurarea diverselor activităţi pe teritoriul naţional. Nimic nu se schimbă prin adoptare acestei ordonanţe”, a mai spus dr. Pistol.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Florinel Coman a plecat de la FCSB! Lovitură dată de Gigi Becali: „Am mai luat bani în plus”. Când are loc vizita medicală
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România. Decizia intră în vigoare de astăzi, 3 Iulie
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenție șoferi! Polițiștii nu vor mai putea „ierta” aceste greșeli din trafic
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Românii care nu depun declarația riscă enorm. Se dau amenzi uriașe
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
A murit marele actor al României. Drum lin, maestre! Va fi apreciat etern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
România felicitată de ambasadoarea SUA pentru contribuția în NATO
MediaFlux
S-a aflat CINE ÎL ÎNLOCUIEȘTE pe BIDEN!
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?