Persoanele care pot fi scutite de tura de noapte sunt femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează, dar și părinții ce-și cresc singuri copiii, potrivit unui proiect legislativ ce a primit raport favorabil la forul ce va da votul decisiv din Parlament, și anume Camera Deputaților.
Proiectul stabilește că persoana singură din familia monoparentală nu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte. Acum, Codul muncii prevede aceeași interdicție în cazul femeilor gravide, lăuzelor și celor care alăptează. Codul muncii stabilește, de asemenea, și că „tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte„, potrivit Avocatnet.ro.
Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple, potrivit inițiatorilor, printre ele putând fi amintite:
Potrivit art. 125, din Lege a53/2003, munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerată de noapte. Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.
(3) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.
(4) Durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil şi numai în situaţia în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
(5) În situaţia prevăzută la alin. (4), angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.
Art. 126. prevede faptul că salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.