Potrivit cercetării, izolarea nu afectează doar sănătatea mentală a persoanelor, ci şi pe cea fizică. Echipa de cercetări a analizat datele din studiul britanic intitulat ‘EPIC – Norfolk’, care a recrutat circa 25.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 80 de ani ce au participat la o anchetă europeană pe tema sănătăţii. Timp de 20 de ani, aceşti voluntari au fost supravegheaţi de medici care le-au analizat regimul alimentar, modul de viaţă şi apariţia bolilor cronice, precum cancerul sau diabetul.
Dacă studiul a arătat deja că persoanele care consumă mai multe legume şi mâncăruri echilibrate prezintă un risc cu 13% mai scăzut de a se îmbolnăvi de diabetul de tip 2, Annalijn Conklin a explicat că, în calitate de cercetător în „epidemiologie socială”, este deosebit de interesată să studieze legătura dintre relaţiile sociale ale persoanelor, lipsa de contact cu prietenii şi familia şi regimul alimentar. ‘Graţie noilor noastre cercetări, înţelegem mai bine legăturile dintre viaţa socială, regimul alimentar şi sănătate. Rezultatele arată, în fapt, că statutul matrimonial al persoanelor în vârstă are un impact semnificativ asupra calităţii alimentaţiei lor’, a spus Conklin.
Potrivit acesteia, comparativ cu adulţii care trăiesc în cuplu, persoanele de peste 50 de ani izolate au mâncat de 2,3 ori mai puţine legume pe zi. Fără nicio surpriză, singurătatea influenţează obiceiurile persoanelor vârstnice, sănătatea şi alimentaţia acestora.
Cercetătoarea a arătat totodată că „singurătatea este mai nocivă decât obezitatea, alcoolul şi lipsa activităţii fizice” şi că „a fi singur este la fel de nociv ca a fuma 15 ţigări pe zi”.