- Pe durate stării de urgență, serviciile medicale și îngrijirile la domiciliu pot fi acordate și validate fără cardul de sănătate. Astfel, obligația pentru medicii din familie este modificată în sesnul că nu mai este obligatorie transmiterea în platforma electronică în termen de trei zile.
- Persoanele confirmate cu coronavirus pe teritoriul României beneficiază de servicii medicale indiferent dacă au sau nu asigurare medicală.
- Pentru pacienții simptomatici cu coronavirus se reglementează posibilitatea acordării consultațiilor la distanță de către medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriu.
- Se prelungește cu 90 de zile termenul de valabilitata pentru biletele de trimitere
- Documentele necesare solicitate de CNAS pot fi transmise electronic sau depuse de către o altă persoană.
- Pentru pacienții cu boli cronice cu schemă de tratament nu mai este necesară o nouă reevaluare din partea medicului specialist pentru reînnoirea scrisorii medicale inițiate
- Medicul de familie poate emite prescripție medicală în baza documentelor medicale emise deja pacientului
- Posibilitatea consultațiilor medicale la distanță este extinsă și pentru restul categoriilor de pacienți de către medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, cu încadrea într-un număr maxim de 8 consultații pe oră.
Citeşte şi: Încă trei oameni au murit din cauza coronavirus în România. Bilanţul deceselor a ajuns la 50
”Medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriul clinic va consemna consultaţiile medicale la distanţă în fişa pacientului şi în registrul de consultaţii, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, şi va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele, inclusiv prescripţiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică”
A fost aprobată prelungirea termenelor de aplicare a actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi la Contractul-cadru, precum şi la programele naţionale de sănătate, pe toată perioada stării de urgenţă.
Actul normativ cuprinde şi o serie de reglementări referitoare la modul de finanţare a furnizorilor de servicii medicale pe perioada instituirii stării de urgenţă. Astfel, pentru unităţile de specialitate care acordă servicii medicale, investigaţii paraclinice, medicamente în cadrul programelor naţionale de sănătate publică, cât şi pentru unităţile sanitare care vor derula programe naţionale în perioada stării de urgenţă, sumele angajate nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020.” , se arată în comunicatul de presă emis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.