Persoanele cu diabet zaharat nu au voie să consume anumite alimente care afectează indicele glicemic. Produse precum iaurtul cu fructe, pâinea albă sau fructele confiate pot crea un adevărat haos în organismul unei persoane care suferă de diabet de tip 2.
Una dintre complicațiile grave ale acestei boli este neuropatia diabetică, care se manifestă prin dureri, amorțeli, furnicături, arsuri la nivelul extremității membrelor. Ulterior se produce o diminuare a sensibilității și imposibilitatea diferențierii dintre cald și rece.
Fructul adorat de români care te scapă de obezitate şi previne diabetul. Iată cum trebuie consumat
Diabetul necontrolat poate avea consecințe ce pot duce chiar și la decesul pacientului. Primele semne ale unui dezechilibru în ceea ce privește indicele glicemic sunt vederea neclara, pielea uscată, mâncărimile, amorțeala, furnicăturile, durerile, gura uscată sau senzația de sete de nepotolit.
Iaurtul cu arome de fructe este un preparat delicios și uneori este chiar recomandat în curele de slăbire în locul altor dulciuri mai concentrate. Totuși, acest produs conține o cantitate importantă de zahăr nerafinat și este total interzis persoanelor cu diabet de tip 2.
Pacienții cu diabet pot totuși consuma iaurt normal la care să adauge o cantitate de fructe de pădure, cum ar fi căpșunile, murele sau fragii, cu un indice glicemic mic.
Pâinea albă este un alt aliment nerecomandat celor cu diabet zaharat de tip 2, din cauza cantității ridicate de carbohidrați simpli și a faptului că este un aliment procesat. Puteți consuma însă pâine cu indice glicemic scăzut, care se găsește în comerț, pâine din grâu integral sau din secară.
Fructele confiate sunt interzise diabeticilor deoarece acest tip de fructe conțin foarte mult zahăr și pot afecta indicele glicemic. Chiar dacă smochinele sau curmalele confiate sunt considerate alternative sănătoase la delicii precum bomboanele de ciocolată, diabeticii trebuie să se abțină. Ei pot consuma totuși ciocolată cu indice glicemic scăzut, cu un conținut crescut de cacao și îndulcită cu stevia.
Cum să slăbeşti sănătos şi repede. Medic diabetolog: „Oamenii nu se îngraşă de la ce mănâncă. Dieta nu este despre combinaţii alimentare sau restricţii”
Legume precum varza, broccoli, spanacul sau rucola sunt o sursă foarte bună de vitamine și minerale, iar diabeticii își pot prepara salate gustoase din aceste frunze verzi la care pot adăuga nuci, semințe, suc de lămâie sau ulei de măsline.