Persoanele eligibile din județele cu o rată mare de infectare vor fi vaccinate prioritar. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a menționat că nu se va pune problema anulării programărilor deja făcute îna lte zone cu incidență mai scăzută a bolii.
„Strategia Naţională de vaccinare împotriva COVID-19 prevede, printre alte criterii medicale, şi criteriul epidemiologic care ne permite alocarea cu prioritate a vaccinurilor în judeţele care înregistrează o creştere disproporţionat de mare a ratei de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19 faţă de media naţională. Urmează să se definească acest prag de incidenţă de la care luăm în calcul atribuirea cu prioritate a acestor vaccinuri, să definim de asemenea perioada pentru care trebuie să înregistrăm această creştere, moment în care se declanşează un mecanism prin care vor fi organizate centre de vaccinare sau vor fi deschise noi linii de vaccinare în judeţul respectiv pentru a creşte şi a accelera campania de vaccinare în judeţele afectate”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.
Citește și: Valeriu Gheorghiță: Vaccinul Pfizer înregistrează cele mai multe reacții adverse
Persoanele eligibile din județele cu o rată mare de infectare vor fi vaccinate prioritar. Conform lui Valeriu Gheorghiță susține că se vor respecta prioritizările conform strategiei pentru că în această etapă sunt cuprinse persoanele vulnerabile şi cele care deservesc activităţi esenţiale.
„În ceea ce priveşte definirea indicatorilor de la care urmează să luăm în calcul alocarea cu prioritate a acestor tipuri de vaccinuri, ele urmează a fi introduse în şedinţa CNCCI. În momentul în care vom avea date care ne vor crea perspectiva unui termen limită la care putem pune în practică acest scenariu, vom preciza aceste date. Ne dorim ca într-un termen de o săptămână, maxim două săptămâni, să putem avea aceste date stabilite”, a precizat Gheorghiţă.
Angajaţii din spitale se pot vaccina fără programare
Valeriu Gheorghiţă a anunțat că a emis o circulară conform căreia lucrătorii din prima etapă de vaccinare vor avea în continuare prioritate la vaccinare dacă nu s-au imunizat până cum. Angajaţii din sistemul medical se vor vaccina fără programare în platformă.
„Unităţile angajatoare vor solicita Direcţiilor de Sănătate Publică arondarea personalului propriu nevaccinat la un centru de vaccinare funcţional de pe raza judeţului respectiv. Aceste persoane se pot vaccina fără programare în platforma informatică, cu condiţia ca angajatorul să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore anterior şi să pună la dispoziţie lista cu angajaţi pentru a se estima necesarul de vaccinuri”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.