Românii din străinătate vor putea plăti online taxele şi impozitele locale, din iulie

Românii din străinătate vor putea achita online taxele și impozitele locale, inclusiv cu cardurile emise de băncile din țările în care muncesc, în maximum o lună de zile, a declarat, luni, Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, în cadrul conferinței dedicată împlinirii a 5 ani de Ghișeul.ro.
Filip Stan
30 mai 2016, 08:25
Românii din străinătate vor putea plăti online taxele şi impozitele locale, din iulie

Pe de altă parte, ministrul Comunicațiilor a anunțat faptul că, tot până cel târziu în luna iulie, instituțiile pentru care se fac plăți prin platforma Ghișeul.ro vor plăti un comision de 1%, nu de 2% cum este în prezent.

„Sistemul de norme privind comisioanele percepute instituțiilor în contul cărora se fac plăți este în avizare, iar într-o lună de zile maxim o să plafonăm comisioanele la maximum 1%. Acest normativ este în avizare, iar specialiștii lucrează la acest proiect. Așadar, instituțiile pentru care se fac plăți, vor plăți un comision de 1%, nu de 2% ca până acum. Noile norme sunt în avizare la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Finanțelor și aceste avize vor fi gata în maximum o lună de zile. O nouă funcționalitate care va avea un impact major este că, într-o lună de zile, taxele și impozitele locale vor putea fi plătite online și de către românii din afara granițelor și cu cardurile emise în țările unde muncesc”, a explicat Bostan.

Acesta a adăugat că, deși la nivel național, orice cafenea are POS pentru plăți, nu înțelege cum acest sistem nu a fost introdus la ghișeele ANAF de către guvernele politice anterioare.

‘Orice cafenea din România are POS. Am văzut pe cineva care vindea pătrunjel în piață și avea POS. Atunci mă întreb cum niciun Guvern politic nu a reușit să introducă plata la POS în ANAF. Vorbesc despre guvernele politic care ne acuză pe noi, tehnocrații, că nu facem treaba”, a spus Marius Bostan.

În cadrul aceleași conferințe, ministrul Comunicațiilor a anunțat faptul că orice cetățean și orice jurnalist va putea urmări o achiziție publică în timp real, prin intermediul unui nou sistem cu grad de transparență, ce va fi lansat ce va fi disponibil cel târziu în luna iulie.

„Asociația de Plăți Electronice din România a publicat, pentru prima dată în România, niște statistici privind achizițiile publice. Astfel, cetățenii au putut vedea ce înseamnă transparență și vorbim de achizițiile din SEAP. În ceea ce privește dezvoltarea și updatarea sectorului de achiziții publice, sperăm ca în luna iulie să fie operabil un nou sistem cu un grad de transparență mult mai mare și să putem spune că orice cetățean și orice jurnalist poate urmări o achiziție în timp real. Partea de transparență este foarte importantă pentru că poate determina mai bine cheltuirea banului public. Noul sistem este în curs de implementare. Suntem într-o întârziere care ar fi trebuit să fie gata anul trecut. Noi ne chinuim acum să fazăm banii, să cheltuim din banii europeni să facem acest proiect. Formularele inteligente, generarea propriilor rapoarte rapoarte statistice și statistici disponibile publicului sunt doar câteva dintre noutăți. De asemenea, consultarea pieței din punct de vedere al prețului, iar această consultare se va putea face electronic”, a afirmat Bostan.

Conform datelor oficiale, prezentate luni, aproape 250 de primării s-au înregistrat în Sistemul Național Electronic de Plată Online — Ghișeul.ro, în perioada 2011 — 2016, iar până în prezent au fost efectuate 250.000 de plăți, în sumă de peste 70 de milioane de lei.

În acest context, apetitul românilor pentru plata online a taxelor și impozitelor locale a crescut semnificativ în 2016, având în vedere că valoarea și numărul tranzacțiilor efectuate prin Ghișeul.ro, în primele patru luni, însumează aproape o treime din toate plățile realizate de la lansarea platformei naționale pâna în prezent. Astfel, contribuabilii au realizat, în perioada ianuarie — aprilie 2016, un număr de 75.955 de plăți cu cardul pe Ghișeul.ro, în valoare totală de peste 21 milioane de lei. Prin comparație, în perioada 2011 — 2016, pe aceeași platformă au fost contorizate peste 250.000 de plăți, în sumă de peste 70 milioane de lei.

Lansat în anul 2011, Ghișeul.ro este un proiect derulat în parteneriat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor și impozitelor locale.

În cei cinci ani de funcționare, platforma www.ghiseul.ro a înregistrat mai multe momente de referință, atât din punct de vedere tehnic, cât și în ceea ce privește utilizarea. În acest sens, numai în ultimul an s-a introdus eliberarea datelor de acces online, ceea ce a condus la un prag de 117.000 de utilizatori activi unici, în luna martie 2016, plata amenzilor de circulație fără niciun drum către administrațiile locale datorită opțiunii de încărcare a copiei procesului verbal direct în sistem și transmiterii automate către primăria beneficiara, precum și plata online a taxelor și impozitelor locale pentru persoanele juridice (proiect pilot derulat pentru sectorul 3 din București).

Citeşte şi ANAF, amendată pentru că a publicat „lista ruşinii”. Cât va plăti Fiscul pentru că s-a grăbit să arate cu degetul

 

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl bagă în toate magazinele cinci produse pe care foarte mulți români le caută. Sunt la raft de joi, 10 aprilie, și au prețuri excelente, se vor vinde foarte repede
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Cea mai mare autostradă din istoria României. Când e gata proiectul grandios
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Studenta de 26 de ani, dată dispărută în Timișoara, a fost găsită. În ce stare se află tânăra
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o valoare imensă a țării. Un nume uriaș. A fost un geniu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card