Persoanele vulnerabile devin antreprenori, într-un program nou inițiat de ARAS

ARAS (Asociația Română Anti-Sida, www.arasnet.ro), împreună cu partenerii Piontani Services și Primăria Comunei Bilciurești, lansează un nou proiect de antreprenoriat social, care își propune promovarea culturii antreprenoriale și incluziunea socială în regiunile București-Ilfov și Sud Muntenia. În cadrul proiectului „Măsuri active pentru dezvoltarea economiei sociale” vor fi create 11 structuri de economie socială (SES) și 46 locuri noi de muncă.
Roxana Gagiu
10 feb. 2015, 17:38
Persoanele vulnerabile devin antreprenori, într-un program nou inițiat de ARAS

Cele 11 SES-uri se vor constitui în jurul persoanelor vulnerabile, care au șanse foarte mici de integrare pe piața muncii. Acestea nu vor fi doar angajate, ci și responsabile de management-ul micii lor afaceri, fiind stimulate să participe activ la luarea deciziilor, să identifice oportunități de finanțare și de atragere de clienți. SES-urile vor beneficia de un buget inițial, un plan de afaceri propriu, care analizează concurența, politica de prețuri, planul de vânzări și segmentul de piață adresat. Aceste planuri vor fi actualizate și dezvoltate permanent, sub atenta coordonare a ARAS și a partenerilor care doresc să promoveze astfel un model de bune practici în domeniul economiei sociale.

Cele 11 SES-uri înființate vor menține pentru minim 13 luni toate cele 46 de locuri de muncă, obiectivul pe termen lung fiind acela de a se autosusține. Domeniile în care vor activa variază de la sticlărie, croitorie şi catering până la web design şi printare digitală.

„Construim la nivel local un alt tip de context economic în care nu creșterea profitului este obiectivul principal, ci ridicarea nivelului de trai al unei întregi comunități prin participare responsabilă la luarea deciziilor și la împărțirea profitului. E un tip de sector economic în care relațiile între manageri, angajați și clienți sunt mai echitabile, mai oneste și în care toată lumea are de câștigat”, declară Maria Georgescu, director executiv ARAS.

Proiectul constituie o oportunitate atât pentru ARAS, care derulează astfel activități economice responsabile social, cât și pentru beneficiari, care devin din asistați persoane care contribuie la dezvoltarea economică.

„Locurile de muncă create sunt diverse și acoperă o arie largă de domenii, fiind în același timp adaptate nevoilor specifice unor persoane vulnerabile. Dăm ocazia să își folosească potențialul într-un mod eficient și să își crească încrederea în sine unor oameni care sunt la fel de capabili ca toți ceilalți, dar care s-au confruntat cu situații dificile care i-au făcut să fie vulnerabili sau marginalizați temporar”, declară Dragoș Marcu, manager de proiect ARAS.

În ultimii 10 ani, ARAS a desfășurat astfel de programe în 9 județe și s-a adresat în special persoanelor vulnerabile față de infecția cu HIV, respectiv consumatori de droguri injectabile, persoane implicate în prostituție, persoane fără adăpost, femei însărcinate, tineri. Prin intervenția în cadrul diferitelor proiecte și programe, organizația și-a extins intervenția și asupra persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, persoanelor din mediul rural sau celor fără o calificare corespunzătoare.

Acesta este primul proiect în care dezvoltarea abilitaților persoanelor cu risc de excluziune este însoțită și de crearea unor structuri de economie socială apte de a se autosusține și dezvolta pe termen lung, și după finalizarea proiectului.

„ARAS implementează proiecte de economie socială pentru că persoanele care primesc servicii de la noi – persoane afectate de HIV, persoane vulnerabile – nu prea au alte șanse de integrare pe piața muncii. De acum 23 de ani, de când ne-am înființat, am implicat constant beneficiarii în acțiunile noastre , ca voluntari, educatori între egali și salariați. După câteva proiecte POSDRU în care am văzut cât de dificilă este aplicarea ghidurilor în integrarea beneficiarilor noștri, credem că SES sunt o soluție viabilă. Managerii pot ține cont de realitatea calificării beneficiarilor și de motivația lor, chiar dacă aceștia nu au finalizat studiile sau dacă au un CV sărac”, spune Maria Georgescu, director executiv ARAS.

Problemele identificate la nivelul grupului țintă vizat de proiect sunt: lipsa încrederii în sine și a motivației de căutare a unui loc de muncă, obișnuința de a face parte dintr-o categorie asistată social și în unele cazuri dependența de subsidiile și măsurile pasive pe termen lung de asistență socială, lipsa competențelor necesare pentru integrarea pe piața muncii și lipsa unui sistem public eficient de susținere a persoanelor din grupurile vulnerabile. Pe lângă susținerea psihologică și de formare profesională a grupului țintă, noutatea acestui proiect vine din crearea de locuri de muncă prin antreprenoriat social.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Afacerea cu care are succes Samuel din Satu Mare. Produsele le vinde cu 1 leu, iar foarte mulți români sunt înnebuniți să le cumpere de Paște
Capital.ro
EXCLUSIV Românii obligați să achite taxă. Se trimite formular semnat la ANAF. Data limită, 26 mai
Playtech.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Aaron Boupendza. Se ia în calcul și ipoteza unei crime
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Pâinea biblică, cea mai sănătoasă din toate timpurile. Rețeta apare într-un verset
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa pe care șoferii români sunt obligați să o plătească. Au timp sub 48 de ore să achite cash sau card
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
O nouă reformă a pensiilor. Schimbare majoră pentru toți pensionarii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți