Grecia era privată marţi de toată presa naţională, din cauza unei greve a jurnaliştilor, cu o zi înainte de o grevă generală de 48 de ore, organizată la apelul marilor sindicate în semn de protest faţă de o nouă serie de măsuri de austeritate suspuse joi aprobării Parlamentului.
Instituţiile mass-media publice, între care postul de televiziune Net şi agenţia naţională de presă ANA, se află în grevă de aproape o săptămână.
În afară de această grevă de 24 de ore a tuturor jurnaliştilor, agenţii fiscului, personalul municipal, magistraţii şi o parte dintre medici continuau protestele pe care le-au început luni faţă de măsurile suplimentare pe care Guvernul vrea să le adopte pentru a evita intrarea anunţată în faliment a ţării, luna viitoare.
Guvernul socialistului Georges Papandreou nu a încetat să repete că, dacă legislaţia care pune în aplicare noi eforturi nu este adoptată săptămâna aceasta de către Parlamentul din Atena, înaintea summit-ului special al Uniunii Europene (UE) de duminică, de la Bruxelles, partenerii europeni ai Greciei vor refuza să îi acorde împrumuturile de care ţara are foarte mare nevoie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată (default).
În pofida acestor eforturi, sindicatele, care se opun cu fermitate acestor măsuri ce „subminează” statutul funcţionarilor şi le reduc veniturile, au făcut apel la organizarea unei greve de 48 de ore, miercuri şi joi, în vederea exercitării de presiuni.
Ţara este afectată de mai multe săptămâni de greve sectoriale, manifestaţii şi ocuparea unor organisme publice, în condiţiile în care redresarea necesită un aparat de stat total mobilizat.
Peste 12 clădiri administrative, inclusiv mai multe ministere, erau deja ocupate marţi de funcţionari care se opun reducerilor salariale şi reducerilor plănuite de pensii, măsuri care vin să se adauge la sacrificiile la care au consimţit deja în 2010.
Controlorii de trafic aerian au prevăzut că vor participa la greva generală de miercuri şi joi, blocând traficul aerian în aceste două zile.
Străzile Atenei şi Salonicului erau, în continuare, acoperite de gunoaie, din cauza unei greve a personalului de salubrizare.
Totuşi, sindicatul Adedy al funcţionarilor le-a cerut gunoierilor să cureţe cel puţin străzile pe care vor avea loc miercuri şi joi mitinguri ale manifestanţilor, pentru a evita ca protestatarii să dea foc mormanelor de gunoaie