Personalul îmbarcat pe nave şi scafandrii ar putea primi alocaţii de hrană mărite cu peste 61%

Personalul îmbarcat pe nave şi scafandrii vor primi alocaţii de hrană mărite cu peste 61%, după ce valoarea tichetelor de masă pe care le primesc salariaţii de la uscat a crescut de la 9,35 de lei la 15,09 lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat în acest sens şi lansat în consultare publică pe site-ul Ministerului Transporturilor (MT).
Alina Costache
10 ian. 2018, 10:23
Personalul îmbarcat pe nave şi scafandrii ar putea primi alocaţii de hrană mărite cu peste 61%

În nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de HG privind acordarea alocaţiei zilnice de hrană pentru personalul navigant şi auxiliar îmbarcat pe nave, se menţionează faptul că personalul îmbarcat pe nave beneficiază în prezent de alocaţie de hrană în cuantum de 26,28 lei/zi/tură de 12 ore pentru personalul îmbarcat pe nave maritime de transport şi călători, nave maritime de cercetare, tancuri petroliere, de transport fluvial, platforme de foraj şi extracţie maritimă, nave de pescuit maritime, şalande, macarale autopropulsate şi nepropulsate, şlepuri, ceamuri, remorchere portuare, pilotine şi şalupe de inspecţie şi control şi de 28,42 lei/zi pentru scafandri.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, salariaţii de la uscat primesc o alocaţie individuală de masă sub forma tichetelor de masă. Valoarea tichetului de masă conform Ordinului ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 2209/2013 în decembrie 2013 era la valoarea de 9,35 lei, iar conform Ordinului ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 625/2017 valoarea tichetului de masă a fost majorată la 15,09 lei începând cu luna mai 2017, ţinându-se cont de prevederile Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2006 cu completările şi modificările ulterioare. Se poate observa că valoarea tichetului de masă a fost majorată în perioada decembrie 2013- mai 2017 cu un procent de 61,30%. Prin similitudine cu drepturile salariaţilor de la uscat ce primesc tichete de masă, este necesar ca şi valoarea alocaţiei de hrană să fie majorată cu acelaşi procent cu care a fost majorată valoarea tichetului de masă. Pentru asigurarea numărului de calorii prevăzut în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 185/1994 cu modificările şi completările este necesară actualizarea valorii alocaţiei de hrană cu acelaşi algoritm de calcul ce a fost aplicat la majorarea tichetelor de masă”, se spune în nota de fundamentare.

Astfel, alocaţia de hrană va fi de 42,38 lei/zi/tură de 12 ore pentru personalul îmbarcat pe nave maritime de transport şi călători, nave maritime de cercetare, tancuri petroliere, de transport fluvial, platforme de foraj şi extracţie maritimă, nave de pescuit maritime, nave fluviale cu propulsie de transport mărfuri şi călători, tancuri propulsate de bunkeraj, drage fluviale şi maritime, şlande, macarale autopropulsate şi nepropulsate, şlepuri, ceamuri, remorchere portuare, pilotine şi şalupe de inspecţie şi control, de 37,80 lei/zi/tură de 12 ore pentru personalul îmbarcat pe restul navelor şi corpurilor plutitoare nespecificate mai sus, nave de orice categorie pe timpul cât sunt în conservare, pe timpul iernatului, pe timpul construcţiei şi reconstrucţiei în ţară şi de 45,84 lei/zi pentru scafandri.

Iniţiatorii proiectului de HG menţionează că alocaţia de hrană acordată reprezintă 4,6% din cheltuiala materială şi 0,92% din întreg bugetul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) Constanţa.

„Creşterea alocaţiei de hrană cu 61,30% nu influenţează bugetul unităţii, acesta reprezentând astfel 7,56% din cheltuielile materiale şi 1,48% din întreg bugetul ARSVOM Constanţa, adică de la o alocaţie de hrană de 420.000 de lei/an se va înregistra o creştere la 677.000 lei/an”, se precizează în document.

De asemenea, creşterea alocaţiilor pentru personalul navigant nu influenţează mediul de afaceri al al unităţii, fiindcă această creştere a alocaţiei de hrană nu reprezintă un efort financiar crescut.

”Odată cu creşterea indicelui de inflaţie la produsele de bază, puterea de cumpărare a salariaţilor a scăzut. Alinierea alocaţiei de hrană la preţul actual va duce la creşterea calităţii vieţii personalului navigant”, se mai arată în notă.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Uluitor! O româncă, Maria Fumea, a supervizat finalele olimpice de gimnastică de la Paris! Ce s-a întâmplat în finala de la sol în care Bărbosu a pierdut bronzul după contestaţie
Capital.ro
Mașinile care sunt INTERZISE. Legea din România nu-ți permite. Se dau amenzi uriașe
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Va CREȘTE impozitul pe proprietate! Ministerul Finanțelor vrea să implementeze un nou mecanism de calcul
Adevarul
Impactul declarațiilor ÎPS Teodosie: Normele religioase stricte lasă urme care persistă și în viața adultă ANALIZĂ
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Schimbări la TikTok. Ce a decis compania acuzată de spionaj în favoarea regimului comunist din China
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Anunță o lună august ISTORICĂ în România
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cine sunt pensionarii care pot beneficia de pensia socială. Documentele pe care românii trebuie să le depună pentru a primi un astfel de ajutor
Capital.ro
S-a dat ordinul în toate țările UE, săptămâna aceasta. Șoferii vor fi verificați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Cum evaluăm și deosebim nevii pigmentari de melanom: sfaturi de la Dr. Rodica Badea
MediaFlux
UCRAINA BAGĂ ROMÂNIA în RĂZBOI! ALERTĂ la nivel EUROPEAN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!