„Devotamentul cu care aceştia au luptat clipă de clipă pentru vieţile celor răniţi în tragedia de la Colectiv şi faptul că nu au pregetat cu nimic pentru a asigura pacienţilor toate condiţiile au contribuit la salvarea a zeci de vieţi. De asemenea, aceşti medici şi manageri au arătat că sistemul medical din România este pe drumul cel bun. Îi asigur de toată stima şi preţuirea mea pe toţi medicii şi asistentele, personalul auxiliar, care au luptat alături de noi în aceste zile grele pentru noi toţi„, a transmis ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, într-un comunicat.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că este vorba despre 22 de manageri şi directori medicali ai spitalelor unde au fost şi sunt trataţi răniţii din Colectiv.
De asemenea, în propunerea de decorare transmisă preşedintelui, ministrul Sănătăţii a solicitat şi decorarea celor cinci membri ai Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, care zi şi noapte au oferit informaţii şi sprijin tuturor celor implicaţi în efortul de salvare a celor răniţi în tragedia de la clubul Colectiv.
Ministerul Sănătăţii mai informează că susţine amendamentul depus de deputatul Florin Buicu, la proiectul de lege pentru aprobarea la OUG nr. 35/2015, amendament ce vizează plata orelor suplimentare pentru personalul medico-sanitar care a lucrat zi şi noapte pentru îngrijirea răniţilor din clubul Colectiv.
Amendamentul prevede că munca suplimentară efectuată începând cu data de 30 octombrie 2015 se salarizează în funcţie de tariful orar aferent salariului de bază avut, la care se adaugă un spor de 100 la sută din tariful orar al salariului de bază.
Prin acest amendament se propune plata suplimentară a personalului din sistemul sanitar care a acordat asistenţă medicală, în afara programului normal de lucru, răniţilor din urma incendiului din clubul Colectiv. Este vorba de acei oameni care au venit în mod voluntar la serviciu, o parte dintre aceştia lucrând non-stop chiar şi 48 de ore pentru a încerca să salveze viaţa persoanelor ranite, explică reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
„Munca suplimentară şi efortul acestor profesionişti trebuie recunoscut, astfel încât plata orelor suplimentare pe care aceşti oameni le-au efectuat mi se pare o măsura binevenită. În condiţiile în care ne confruntăm cu exodul medicilor în străinătate consider că este o pozitie justă ca atunci când putem să îi răsplătim pe profesioniştii sistemului medical”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Impactul bugetar al acestei măsuri este foarte mic, fiind vorba de un număr destul de mic de angajaţi dintr-un număr redus de unităţi sanitare. Aplicarea prevederii se va face după ce va fi emisă o Hotărâre de Guvern, iar sursa de finanţare este Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precizează MS.
OUG nr. 35/2015 prevede majorarea salariilor personalului medico-sanitar cu 25% de la 1 octombrie 2015.