Potrivit site-ului de recrutare Tjobs, profesioniştii din domeniul medical din România sunt cei mai căutaţi, aceştia acoperind 22,8 % din noile locuri de muncă anunţate. Compania reprezintă peste 200 de agenţii de recrutare şi 300.000 de candidaţi din România.
Aproximativ 2.300 de locuri de muncă pentru profesioniştii din domeniul medical au fost anunţate pentru români prin intermediul Tjobs. Anunţurile nu includ însă oferte pentru personalul care acordă îngrijire la domiciliu, acestea fiind clasificate separat, scrie Agerpres.
Datele diferă semnificativ de cele din ianuarie 2013, atunci când cele mai multe locuri de muncă anunţate priveau domeniul hotelier, înainte ca restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii să fie ridicate în ultima lună.
Adrian Ient, PR manager la Cambridge University Hospitals (care reuneşte spitalele Addenbrooke şi Rosie), a declarat că au fost nevoiţi să recruteze personal din străinătate atunci când spitalul Addenbrooke a devenit centru pentru tratarea traumelor acute în luna aprilie a anului trecut.
„Ne aşteptăm să aibă un nivel bun de limba engleză şi experienţă, iar noi oferim un pachet foarte atractiv într-un loc minunat şi un loc fantastic pentru a lucra”, a declarat acesta pentru Huffington Post.
Howard Catton, director de politici la Royal College of Nursing, susţine că sistemul de sănătate a avut de suferit de pe urma economiilor de 20 de miliarde de lire destinate eficientizării, care au afectat bugetele pentru formarea profesională a noilor asistente.
„Guvernul a realizat că a operat reduceri în locuri greşite. În prezent estimăm că există 20.000 de posturi vacante pentru asistente medicale în Marea Britanie, iar numărul de asistente locale nu este suficient. Dacă ai nevoie rapid de noi asistente medicale, trebuie sa cauţi în străinătate’, a precizat acesta, adăugând că Spania, România şi Bulgaria au fost cele mai populare destinaţii de recrutare. ‘Lucrurile stăteau foarte diferit în 2000, atunci când economia era într-o situaţie mai bună în Europa, iar recrutările pentru a acoperi penuria se făceau din Africa Sub-Sahariană şi din Filipine”, a adăugat acesta.
Pe de altă parte, este puţin probabil ca ţările europene să fie încântate de faptul că asistentele medicale şi medicii acceptă locuri de muncă în Marea Britanie. „Ei plătesc pentru a-i instrui în ţările lor de origine şi apoi aceştia sunt atraşi cu locuri de muncă în Marea Britanie. Pentru multe ţări, acest lucru este inacceptabil”, explică Catton.
„Piaţa forţei de muncă din UE a devenit tot mai competitivă şi fiecare economie îşi propune să atragă minţile strălucite şi lucrătorii cu înaltă calificare. Economia din România este în creştere rapidă, cu o creştere a PIB-ului de 5,2% în ultimul trimestru al lui 2013 – cea mai mare creştere din Uniunea Europeană – şi o rată pentru întregul an de 3,5%, prin comparaţie cu o creştere medie în UE de doar 0,1 %”, a precizat Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie.
„Pentru a menţine acest impuls, avem nevoie ca persoanele calificate să rămână şi să contribuie la economie. Anul trecut, guvernul român a reuşit să creeze aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă, iar în ianuarie 2014, peste 10.000 de locuri de muncă erau disponibile. De asemenea, există mai multe măsuri pentru a-i atrage pe români înapoi acasă, inclusiv granturi pentru demararea de noi afaceri”, a subliniat ambasadorul.
„În mod ironic, angajatorii noştri concurează acum cu angajatorii britanici, care luna trecută anunţau 10.367 de posturi vacante pentru români”, remarca oficialul român.
Potrivit Huffington Post, circa 1.471 de asistente medicale din România au fost înregistrate pentru a lucra în Marea Britanie în perioada aprilie 2010-martie 2013.