Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea salariului, conform modificării legii obținute în timpul grevei din Educație

Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea de 9% obținută în urma modificării legii obținute în timpul grevei generale din Educație.
Alina Costache
31 iul. 2023, 16:52
Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea salariului, conform modificării legii obținute în timpul grevei din Educație

Personalul nedidactic din școli și grădinițe (paznici, mecanici, îngrijitori) nu a primit majorarea de 9%, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 45/2023, pentru a ajunge la maximul grilei din Legea salarizării nr. 153 din 2017, potrivit edupedu.ro.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a explicat că există diferențe de interpretări între „ceea ce gândim noi și ceea ce gândește Ministerul Muncii. Cei care n-au atins maximul pe legea 153 trebuie să atingă acel maxim. (…) Aici sunt diferențe de interpretări între ceea ce gândim noi și ceea ce gândește Ministerul Muncii. Așteptăm un răspuns din partea Ministerului Muncii.

Da, am primit sesizări, dar, înainte de a primi sesizări, am avut noi discuții cu reprezentanții Ministerului Muncii și urmează să clarificăm problema”, a declarat liderul sindical, pentru sursa citată.

Citește și: Peste 5.600 de școli din România vor fi modernizate cu bani din PNRR. Ligia Deca: „Este o alocare istorică”

În luna mai a acestui an, personalul din sistemul educațional a făcut grevă generală din mai multe cauze, printre care și renunțarea la aplicația Edusal. Marius Nistor susține că, în acest moment, acest lucru este imposibil.

„Lucru imposibil în momentul de față, atâta vreme cât există un monopol din punctul acesta de vedere. Problema nu este aplicația Edusal, problema este cine anume gestionează și asigură mentenanța aplicației respective. (…) Mentenanța este asigurată din exterior, de firme private, iar acolo unde există un monopol, este clar că vei depline în totalitate de firma în cauză”, a mai explicat acesta.

Luna viitoare va avea loc prima rectificare bugetară de anul acesta, iar, în acest context, Ligia Deca a declarat că va lupta pentru „o finanțare corespunzătoare”, dar și pentru „salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”.

„Vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor, așa cum a fost ea agreată după perioada grevei, prin ordonanțele de urgență. De asemenea, vom cere toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie, în așa fel încât tot ceea ce înseamnă funcționare a sistemului de învățământ să se desfășoare în bune condiții. Am avut repetate discuții la Ministerul Finanțelor și vom face toate demersurile necesare.

M-am angajat și mă angajez în continuare să lupt atât pentru o finanțare corespunzătoare, cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”, a transmis ministrul Educației.

Citește și: Legea salarizării unitare. Cum se schimbă grilele, haos cu lefurile bugetarilor după demisia lui Marius Budăi

În data de 15 iunie, în discursul său din Parlament, prim-ministrul Marcel Ciolacu le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra „la milimetru” ce a promis împreună cu fostul premier, Nicolae Ciucă.

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Pe 25 mai, Dan Cărbunaru, care la acea vreme era purtătorul de cuvânt al Guvernului, anunța o creștere de 9% pentru personalul nedidactic.

„Decizia Coaliției de Guvernare care va fi implementată mâine dimineață (26 mai – n.red) vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile personalului nedidactic a anexei 8 din Legea 153/2017, o masura care vizeaza 55 de mii de oamenii – 9% crestere”, a psus Dan Cărbunaru.

Ce prevede articolul unic al Ordonanței de Urgență nr. 45 din 26 mai 2023:

„(1^1) Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. VIII la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”.

În luna aprilie a acestui an, Ministerul Educației transmitea că salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare din Legea 153/2017. În documentul Ministerului Educației se arăta că personalul nedidactic din sistemul de învățământ ar urma să primească o creștere salarială de 10%, pentru a atinge maximul grilei, însă, fără a fi menționat când va fi aplicată.

Sindicatele din învățământ au cerut ministrului Educației plata corectă a personalului nedidactic, conform ordonanței de urgență nr. 57/2023 și au cerut să clarifice cum se calculează corect salariile majorate ale personalului nedidactic.

Astfel, sindicaliștii cer clarificarea modului corect de calcul al salariilor pentru personalul nedidactic, potrivit prevederilor ordonanței de urgență nr. 57/2023, din care să reiasă că „majorarea de 400 de lei se aplică Ia salariile de bază din Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017 și abia după aceea, Ia salariul astfel majorat, se aplică gradația de vechime în muncă aferentă”.

Prevederile Ordonanței de Urgență nr. 57/2023:

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Averea lui Victor Ponta. Cât primește Daciana după divorț
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
O turistă coreeană a vizitat cel mai izolat sat din România, unde singura cale de acces e o scară din lemn. A rămas uimită când a văzut cum trăiesc oamenii aici
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Protest spontan în Senat împotriva tăierilor de posturi anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!