Delegația din Kazahstan a fost condusă de Roman Vassilenko, viceministru al Afacerilor Externe, iar delegația din partea României, de către Iulian Fota, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe.
Diplomații au discutat despre rezultatele cooperării fructuoase dintre ministerele de externe ale celor două țări, în contextul celei de-a 30-a aniversări a relațiilor diplomatice (15 iulie) și au conturat planuri pentru aprofundarea cooperării reciproc avantajoase.
Vassilenko a menționat că astăzi, faptul că cooperarea cu România este printre cele mai dinamice din Europa de Sud-Est, plasând Bucureștiul printre partenerii cheie de politică externă, capitala României fiind de asemenea și un bun partener comercial și economic pentru Kazahstan în Uniunea Europeană.
„Apreciem foarte mult faptul că România a fost prima țară europeană și a doua din lume care ne-a recunoscut Independența (17 decembrie 1991), s-a stabilit un dialog politic activ între noi încă din primele zile”, a declarat diplomatul kazakh.
Pe parcursul celor opt luni ale anului 2022, cifra de afaceri comercială între țări s-a ridicat la 1,45 miliarde dolari, ceea ce este cu aproape 28% mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2021 (în 2021 – 1,6 miliarde dolari, exporturi – 1,5 miliarde dolari, importuri – 48 milioane dolari). Totodată, suma totală a ISD din România din 2005 până în 2021 a ajuns la 1,57 miliarde USD.
În ciuda faptului că cooperarea în sectorul energetic rămâne o prioritate, unde funcționează cu succes cel mai mare activ investițional al Kazahstanului în Europa, KazMunayGas International, s-a ajuns la un acord comun privind diversificarea structurii exporturilor Kazahstanului către România.
Părțile și-au confirmat, de asemenea, interesul reciproc în extinderea cooperării prin diplomația parlamentară, în special în menținerea unui dialog reciproc avantajos, atât în format bilateral, cât și multilateral.
Totodată, România și Kazahstan și-au exprimat disponibilitatea de a continua cooperarea în cadrul Acordului de parteneriat și cooperare consolidat cu UE, precum și a Strategiei UE pentru Asia Centrală, care a fost adoptată în timpul Președinției României a UE (iunie 2019).
Partenerii români au fost invitați să participe activ la implementarea proiectelor din dimensiunea politică și comercial-economică, securitate și drepturile omului în cadrul cooperării UE-Kazahstan și Asia Centrală-UE.
Un subiect separat au fost reformele politice și socio-economice la scară largă inițiate de președintele Kassym-Jomart Tokayev pentru a construi un „Kazakhstan drept și corect”. Viceministrul și-a informat în detaliu colegii despre pregătirea pentru alegerile prezidențiale din 20 noiembrie.
În acest context, Iulian Fota a subliniat rolul important al Kazahstanului în consolidarea stabilității și asigurarea dezvoltării în Asia Centrală, subliniind în special felul în care se desfășoară reformele politice și economice din Kazahstan este lăudat atât în România, cât și în comunitatea europeană.
Discuțiile au avut ca rezultat semnarea unui plan de lucru între ministerele de Externe pentru perioada 2023-2025. Ambele părți au convenit să mențină contacte regulate pentru a debloca întregul potențial al cooperării dintre cele două țări.
Relațiile diplomatice dintre Republica Kazahstan și România au fost înființate în 15 iulie 1992. Ambasada României a fost înființată în Republica Kazahstan în noiembrie 1993. În septembrie 2003 a fost deschisă misiunea diplomatică a Republicii Kazahstan în România.