Apelul la numărul unic de urgenţă a fost făcut miercuri, la ora 16.52, iar căuturile au durat ore întregi, scrie replicaonline.ro. La minus 12 grade Celsius, autorităţile au intervenit cu promtitudine. Salvatorii au primit ceai cald şi sandvişuri din partea firmei de catering Arimex Comexim 2000 care asigură hrana bolnavilor internaţi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Spitalul de Boli Infecţioase.
Citeşte şi Răsturnare de situaţie în cazul celor dispăruţi pe lacul Siutghiol. Cei trei bărbaţi au ajuns acasă
„Băieţii sunt din Ovidiu şi se ocupă cu pescuitul. Ei sunt pescari amatori. Au plecat dinspre Mamaia, să dea la copcă pe lacul Siutghiol. Fiind viscol puternic şi gheaţa destul de groasă, ei au parcurs distanţa spre Ovidiu în două ore jumătate. Din cauza frigului, ei se mai lăsau pe vine să fumeze câte o ţigară. Femeia neavând vizibilitate foarte bună, din cauza vântului, în momentul în care ei s-au aşezat, a avut impresia că au căzut în apă şi a sunat la 112. După ce au ieşit la mal, ei se amuzau şi nu înţelegeau de ce e agitaţie pe lac. Nu au ştiut că sunt căutaţi şi au mers acasă. Noi am făcut investigaţii şi s-a confirmat cine erau cele trei presupuse victime pentru care s-a declanşat operaţiunea de căutare”, au spus oamenii legii.
Citeşte şi ANCHETĂ DE PROPORŢII în cazul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol. Ce au dispus autorităţile
Potrivit acestora, inconştienţii nu vor păţi mare lucru. „Ei s-au plimbat pe lac şi nu au ştiut că sunt căutaţi. Femeia a fost de bună-credinţă. Nu au nici un fel de vină. Nu există nici un act normativ din care să reiasă că persoanele care se plimbă pe lac pot fi sancţionate. Nu este o cheltuială foarte mare că au intervenit câteva maşini SMURD, dar şi pompieri, Poliţie, jandarmi. Nu ştiu cât costă intervenţia unui elicopter pe timpul nopţii. Lacul se pare că este în administrarea Căpităniei Midia şi nu există panouri informative privind scăldatul sau pescuitul. Administratorul lacului ar trebui să angajeze paznici. S-au făcut acţiuni de reconstituire în teren şi vom vedea dacă li se poate imputa ceva celor trei ţinând cont că nu au fost prinşi în flagrant la braconat. Acţiunile noastre de căutare şi audiere au durat cam două ore”, au spus anchetatorii.
Căutările pe Lacul Siutghiol au fost sistate în jurul orei 20.30, a anunţat miercuri Raed Arafat. Respectivii pescari amatori au declarat poliţiştilor că s-au speriat şi că au fugit, atunci când au sesizat că vin echipaje de căutare pe lac. „S-a intervenit cu două elicoptere, dar în câteva minute s-a lămurit totul. Era vorba despre o persoană descoperită de Poliţie, care a fost acolo la braconaj şi a spus că a fost cu alte două persoane. Toţi trei au recunoscut că au fost acolo, dar că au plecat când au văzut că vin maşini de intervenţie. Operaţiunea de salvare a fost încheiată, pentru că s-au identificat persoanele respective.
Nu a fost alarmă falsă, pentru că doamna care a anunţat a făcut-o cu bună credinţă. Persoanele respective au fugit şi nu au mai anunţat pe nimeni, iar noi am continuat pentru că nu aveam siguranţa că cele trei persoane sunt în siguranţă. După ce primul a fost găsit de poliţie şi apoi ceilalţi doi, s-a renunţat la salvare”, a declarat Raed Arafat. Referitor la cei trei indivizi care se aflau la pescuit pe lac, şi care au pus pe jar 150 de oameni, facem precizarea că ei sunt, conform unor surse judiciare, următorii: Cornel Cilioaică, Adrian Florea şi Vasile Valeriu Liseanu. Ironia vieţii face ca unul dintre ei, Cornel, să fie chiar bărbatul care în momentul prăbuşirii elicopterului SMURD în lac, pe data de 15 decembrie, se oferea voluntar la căutarea membrilor echipajului.