Noua tehnologie de spionaj se confundă până la perfecţie cu produsul său, care seamănă leit şi se comportă întocmai ca pescăruşii autentici, scrie South China Morning Post.
Aceşti „spioni zburători” sunt astfel echipaţi tehnologic, încât pot culege aproape orice informaţie, de la operaţiuni de supraveghere video şi până la GPS-uri şi diverse sisteme de radar.
China a dezvoltat în anii recenţi programul cu nume de cod „Dove”, iar 30 de agenţii militare şi guvernamentale desfăşurând aceste drone în cel puţin cinci dintre provinciile sale, precizează aceeaşi sursă.
Dronele-pescăruşi acoperă şi Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang din Vestul îndepărtat al Chinei, unde locuieşte populaţie predominant musulman-uigură. Această regiune i-a dat bătăi de cap guvernului chinez din cauza tendinţelor separatiste.
Citeşte şi Reguli comune de securitate pentru drone, în Uniunea Europeană
Drinele-pescăruş au aceeaşi greutate ca şi pescăruşii în carne şi oase şi au comportament leit cu specia naturală. Astfel, dronele-pescăruşi se pot alătura unui stol de păsări vii şi să zboare cu ele. Deocamdată, acestea nu au autonomie de zbor mai mare de maximum 30 de minute, iar viteza acestora atinge doar 40 de kilometri pe oră.
Programul testat va fi, cu timpul, perfecţionat, specialiştii urmând să îl dezvolte, cu timpul, potrivit celor mai performante tehnologii, atât din domeniulmilitar, cât şi în cel civil.
Chian nu este singura care dezvoltă o asemenea tehnologie. În 2011, Festo Corporation din Germania a dezvoltat produsul SmartBird – tot o dronă-pasăre, dar care nu a fost comercializată. În schimb, există şi varianta franceză – cu un design de pasăre bionică, care se poate comercializa şi de către civili. Nu se ştie deocamdată dacă ar putea servi şi ca dronă militară.