Luni, a fost confirmată prezenţa virusul pestei porcine africane la porcii din gospodării din judeţele Timiş şi Arad, arată ANSVSA într-un comunicat de presă.
În cazul judeţului Timiş, prezenţa virusului a fost confimată într-o gospodările din localitatea Belinţ, în timp ce în judeţul Arad confirmarea virusului s-a făcut într-o gospodărie din oraşul Arad.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă, gospodăriile afecate fiind plasate sub supraveghere oficială şi fiind aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.
„Din investigaţiile preliminare, animalele din cele două judeţe proveneau de la o persoană din Bihor. În ambele cazuri porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei”, arată ANSVSA.
Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitar-veterinare judeţene şi ale Poliţiei.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, Adrian Popa, a declarat, luni, pentru News.ro că pesta porcină africană a fost confirmată, în urma testelor de laborator, în comuna Belinţ, dar nu şi la Bârna, unde existau suspiciuni.
„S-a confirmat pesta porcină, la Belinţ. La Bârna nu a fost confirmată”, a declarat Adrian Popa.
În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că în perioada 10-11 ianuarie două persoane din comuna Belinţ şi o persoană din comuna Bârna au cumpărat 25 de porci de la o exploataţie situată în extravilanul localităţii Giroc, judeţul Timiş. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei.
Până la data apariţiei rezultatului de laborator, muriseră 23 de porci.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.
D.S.V.S.A. Timiş şi Arad reiau solicitările către crescătorii de porcine să nu facă achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoţite de documentele sanitar- veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.
Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.
Specialiştii precizează că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.